Цвијановићева честитала губернатору Санкт Петербурга Дан ослобођења

Срна
Цвијановићева честитала губернатору Санкт Петербурга Дан ослобођења

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку губернатору Санкт Петербурга Александру Дмитријевичу Беглову и становницима овог града поводом Дана ослобођења Лењинграда од фашистичке опсаде.

"Храброст и одважност становника Лењинграда и свих оних који су се борили за нашу слободну будућност уједињује све нас и чини нас непобједивим пред било каквим изазовима", нагласила је Цвијановићева у честитки.

Она је у име грађана Републике Српске и у своје име Беглову, ветеранима и свим становницима Санкт Петербурга пожељела добро здравље, срећу, мир и благостање, наведено је у честитки предсједника Српске.

Нацистичка опсада тадашњег Лењинграда трајала је скоро двије и по године све док совјетска армија није истјерала њемачке војнике из града 27. јануара 1944. године.

Подаци о жртвама варирају, али историчари су сагласни да је више од милион становника Лењинграда умрло од гради и непрестаног артиљеријског и авионског бомбардовања.

Опсада Лењинграда почела је 8. септембра 1941. године и трајала је готово 900 дана.

"Пут живота" којим је стизала храна у град ишао је преко залеђеног језера Ладога.

Блокада је дјелимично уклоњена 18. јануара 1943. године, али су становници коначно ослобођење морали да чекају још годину дана до 27. јануара 1944. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана