Цвијановић: Важно што су усвојени усаглашени закључци

Срна
Цвијановић: Важно што су усвојени усаглашени закључци

БАЊАЛУКА - Предсједник Репбулике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што су усвојени информација у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ и осам закључака којима се обавезују представници Српске у институцијама БиХ да у парламент БиХ предложе усвајање закона о престанку мандата страним судијама и избору домаћих судија у Уставни суд БиХ.

“Посебно је важно што смо прије скупштинског засједања усагласили закључке, а била сам сигурна да ће ова тема изазвати пуну пажњу посланика и утицати на подршку у заједничком наступу у одбрани интереса Српске”, рекла је Цвијановићева новинарима након посебне сједнице Народне скупштине.

Она је истакла да је ово прва степеница и да ће на неколико скупштинских сједница бити ријечи о овој теми.

“Ово је компликован процес и немамо партнере у БиХ с којима можемо разговарати о питањима која оптерећују земљу. Међутим, настојаћемо да разговарамо и начинили смо прави корак да ствари доведемо у ред, јер је ова криза изазвана одлуком Уставног суда БиХ који је наставио праксу ОХР-а”, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Уставни суд БиХ недосљедан у раду.

“Умјесто да је наше расположење расло у БиХ, сада смо дошли у ситуацију да се БиХ налази у безизлазном стању. То што бошњачки политичари мисле да се БиХ може вољети, очувати и градити зато што ће странци водити рачуна велика је заблуда”, каже Цвијановићева.

Она је напоменула да је потребно уредити ствари у БиХ, која мора бити правна.

“То значи да се судови морају понашати у складу са Уставом и законима. Из овога мора произаћи правна сигурност које сада нема, ни за грађане, нити за институције. Ово што смо урадили је изнуђени потез, јер је много одлука донесено на штету Српске и супротно Уставу.

Народна скупштина је најпозванија да штити интерес нашег народа и срце је демократије, а данас је имала кључну улогу и показано је да о кључним стварима за Републику морамо да радимо заједно. Долази боље вријеме за Српску која ће трајати, без обзира да ли ће трајати неки други”, рекла је Цвијановићева.

Она каже да је Република Српска расположена да уђе у широку расправу да би биле побољшане ствари у БиХ.

“То значи да је наша рука испружена да побољшамо ствари у правосуђу, отклањамо девијације и да друштво живи у правној сигурности. Ово морају радити наши људи, а не странци. Да би БиХ имала будућност морамо се договорити да се не нападамо, да једни другима не докидамо надлежности, да не продукујемо кризе када не постоји разлог и да се усмјеримо на оно што јесте економско-социјална ситуација”, закључила је Цвијановићева.

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су вечерас информацију у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ и осам закључака којима се обавезују представници Српске у инстутицијама БиХ да у Парламентарној скупштини БиХ предложе усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана