Цвијановић у НСРС: Дејтон не угрожава Српска, него страни фактор (VIDEO)

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је данас у Бањалуци да је у БиХ на сцени угрожавање Дејтонског мировног споразума, али то не ради Република Српска него страни фактор.

- Упорно слушамо оптужбе на рачун институција и званичника Републике Српске да раде против Дејтонског споразума, што није тачно. Понављам да је Српска за поштовање Устава БиХ, територијалног интегритета и суверентитета - рекла је Цвијановићева на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о актуелној безбједносној и политичкој ситуацији у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску.

Истакла је да Дејтонски споразум није дао могућност високим представницима да управљају БиХ, а мјере које су предузимали високи представници, поједини амбасадори и Уставни суд БиХ су опасне.

Цвијановићева је рекла да је рушење Дејтонског споразума рушење БиХ, а ово не ради Република Српска, него неке од амбасада и спрега бошњачких политичара и Уставног суда БиХ.

Она је навела да примјер за ово јесте и дјеловање Кристијана Шмита.

Додала је да је на европски пут БиХ Кристијан Шмит бацио тамну мрљу покушајем да покаже како је он тај који мијења законе.

Цвијановићева је навела да послије отварања приступних преговора одлучили да задају ударац ЕУ да се види ко је газда.

- Шмит жели на силу да обавља високу позицију - рекла је Цвијановићева.

Након техничких измјена Изборног закона БиХ за које је Шмит рекао да је наметнуо, Цвијановићева је упитала ко је тај ко доноси и мијења закон, као и ко се креће према ЕУ.

- Мислим да је ово недопустиво - рекла је Цвијановићева и додала да се закони доносе у парламенту од легално изабраних представника грађана.

Он сматра да ће Народна скупштина данас имати конструктивну расправу и да ће се посланици замислити шта се то очекује од Републике Српске.

Цвијановићева је навела да се српској страни често приписује сецесионистичка реторика, која, ако постоји, онда је изнуђена, подсјетивши на одлуке Уставног суда БиХ и високе представнике.

Она је навела да они који уводе санкције званичницима Републике немају визију како се овдје проблеми могу превазићи.

Цвијановићева је истакла и да су Кристијан Шмит и његови управници у страху да би ЕУ могла бити успјешна у БиХ.

- Циљ је да без поговора прихватимо странца и да Уставни суд може да креира изнад устава своје земље - рекла је Цвијановићева.

Подвукла је да Република Српска заговара уставност БиХ и да је веома заинтересована за европски пут који не трпи постојање ОХР нити страних судија.

Српски члан Предсједништва БиХ истакла је да Република Српска заговара европски пут БиХ, с циљем престанка међународног туторства и одласка страних судија из Уставног суда БиХ.

- Свједоци смо да се домаћи договор упорно настоји обезвриједити, и то од странаца који желе да управљају БиХ - рекла је Цвијановићева.

Напомиње да у БиХ постоји консензус о европском путу, али да га је Кристијан Шмит дискредитовао.

Када је ријеч о безбједносној ситуацији, Цвијановићева је оцијенила да је важно да се о овоме расправља, али да постоји проблем у БиХ, а примјер јесте прича министра одбране у Савјету министра Зукана Хелеза о руским камповима у БиХ, с циљем да се не прича о исламским радикалним покретима на Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана