Цвијановић: Република Српска не пристаје на уцјене

Срна
Цвијановић: Република Српска не пристаје на уцјене

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће механизам координације бити усвојен онда када о њему буде постигнута сагласност.

"Механизам координације нема никакве везе са Међународним монетарним фондом /ММФ/, као што није имала ни адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/", рекла је Цвијановићева, коментаришући изјаву члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је механизам координације услов за добијање кредитног аранжмана с ММФ-ом.


Цвијановићева је нагласила да о механизму координације није могуће расправљати прије него што буде деблокирана Реформска агенда, која је тијесно везана за аранжман са ММФ-ом.

"И то не зато што смо ми то у Влади Републике Српске тражили, већ зато што је такву везу између Реформске агенде и аранжмана са ММФ-ом заговарала ЕУ. Не искључујем могућност да је све то тако и замишљено управо да би представљало терен за уцјене, а уцјене неће проћи. Уосталом новац од ММФ-а није поклон, већ кредит", нагласила је Цвијановићева за РТРС.

Она је истакла да, када се Писмо намјере потпише, и аранжман одобри на Борду директора ММФ-а, а новац стави на располагање ентитетима, тек тада се може наставити разговарати о механизму координације.

"Да ли ће то бити ове или наредне године или никад, не зависи од Владе Републике Српске већ од СДА, која је прво уцјењивала са ССП-ом, а сада са уцјенама иду даље", сматра Цвијановићева.

Када је ријеч о уцјенама, каже премијер Српске, оне неће проћи без обзира на то да ли ће аранжмана са ММФ-ом бити или не.

"Што се тиче комуникације са онима који уцјењују, ни то не долази у обзир", рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана