Цвијановић: Обраћање Додика било корисно, сви треба да знају какав је положај Српске у БиХ

Срна
Цвијановић: Обраћање Додика било корисно, сви треба да знају какав је положај Српске у БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је обраћање предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика амбасадорима Савјета безбједности УН била прилика да се упечатљиво и убједљиво каже истина о томе у каквим (не)приликама се Српска налази у оквиру БиХ.

Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да је чињеница да међународна заједница затвара очи када је ријеч о стварним проблемима у оквиру БиХ, али да о њима не треба да се ћути, поготово ако сте, попут Додика, локални политичар и живите у БиХ оваквој каква јесте.

- Обраћање Додика било је корисно за наше људе у Српској и да они виде да ми јасно можемо да позиционирамо наше ставове и храбро их саопштимо. Такође, то је била прилика да сви у свијету који хоће да буду реални добију неку информацију која је другачија од клишеа попут онога у коме високи представник у својим извјештајима нереално говори да је Српска крива за ово и оно, што је замјена теза - рекла је Цвијановићева и захвалила Русији која је омогућила поменуто обраћање.

Она је додала да је дошло до поремећаја односа у БиХ управо због одмицања од Дејтона и његових рјешења, те да је обавеза одговорног политичара, попут Додика, који зна шта је политика и у каквој позицији се налази Српска, да то каже гласно.

- Што се више затварају очи на оно што су реалности у БиХ и што се више бавите неким имагинарним умјесто стварним темама, утолико је ова земља неуспјешнија - појаснила је Цвијановићева.

Она каже да се Додиков наступ свидио многима у међународној заједници који желе да приступе БиХ на реалан начин и да се ствари релаксирају, а не да се стално живи у некој тензији, која је појачана.

Цвијановићева је оцијенила да су критике у вези са Додиковим обраћањем услиједиле због тога што ни на једном међународном форуму људи нису навикли да добију одговоравајућу дозу истине.

- Кад год то добијете, реакција је та да нисте требали тако да наступите, да ваш наступ није био одговарајући, да сте били арогантни или не знам какви... Поновићу, Додиково обраћање је било прилика да се каже истина и она је речена на начин који се неком може свиђати или не. То остаје за анализу, али мислим да је то био упечатљив и убједљив наступ који говори у каквим се приликама или неприликама налази Српска у оквиру БиХ - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да високи представници јесу дејтонска тековина, али да у том споразуму не пише да се они могу понашати на начин како су то радили, прекорачујући своја овлашћења.

- Ово што данас имамо и што се данас обраћамо Валентину Инцку јесте да и ми персонализујемо одређене проблеме кроз име некога ко се тако зове - рекла је Цвијановићева.

Она је додао да је и раније виђено да су овдашњи страни фактори проблеме у БиХ, па чак и у регији, увијек повезивали са Додиком, али да се сада стекло вријеме се тим проблемима и ономе што је погрешно рађено да име Валентина Инцка или других његових претходника.

- Имамо на то пуно право - рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о Инцковим изјавама да није користио бонска овлаштења, Цвијановићева је подсјетила да је он недавно рекао да расте воља међу амбасадорима да се иста примјењују.

- То би значило апсолутни пораз и амбасадора и међународне политике и БиХ и унутрашње политике - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је на том плану друга, опаснија ствар чињеница да је све што су некада погрешно радили високи представници намјерно пребачено на терен Уставног суда БиХ, те да су и стране судије тог суда говориле да су приликом одлучивања морале да се констултују са високим представником.

Цвијановићева је рекла да је таква пракса опасна и недопустива, те да држава у чијем Уставном суду сједе странци и некадашњи партијски функционери није зрела.

Она је поновила да је накарадно да у једној земљи страни представник доноси одлуке и рјешења, склања људе, намеће законе и мијења устав.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је, обраћајући се Савјету безбједности УН, да Србија, Хрватска и Република Српска хоће да високи представник оде из БиХ, као и да Валентин Инцко мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана