Ћулум: Мање од 10 разбојништава на 100.000 становника

Срна
Ћулум: Мање од 10 разбојништава на 100.000 становника

БАЊАЛУКА - Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да је стање безбједности у Републици Српској задовољавајуће у свим областима, да се сваке године биљежи све мање кривичних дјела, да је на 100.000 становника евидентирано мање од 10 разбојништава, а да је слична ситуација и када је ријеч о крађи аутомобила.

“Тако није нигдје у нашем окружењу, па ни у Европи, гдје се та бројка креће од 30 или 40, па до 200 разбојништава на 100.000 становника”, рекао је Ћулум.

Он је истакао да је задовољан радом Полиције Републике Српске, која биљежи све боље резултате.

“Настојимо да Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске што боље позиционирамо у међународној сарадњи и тренутно имамо десетак међународних акција када је ријеч о недозвољеној производњи и промету опојних дрога, кријумчарењу оружја и сајбер криминалитету, а у наредном периоду очекујемо резултате тих акција”, рекао је Ћулум.

Он је подсјетио да су полицајци Српске данас у сарадњи са полицијом из Холандије на подручју БиХ ухапсили три лица која се доводе у везу са недозвољеном производњом и прометом опојних дрога, додајући да очекује да ће и на подручју Холандије бити ухапшено 14 или 15 лица која се доводе у везу са међунардоним кријумчарењем опојних дрога.

Коментаришући депортацију у БиХ безбједносно интересантних лица и њихових породица из Сирије и других ратом захваћених подручја, која је пролонгирана, Ћулум је рекао је да МУП Српске касно добио информацију о тим дешавањима, иако су то лица која треба ставити под надзор.

“Наш захтјев је увијек био да се безбједносни подаци, када је ријеч о тим лицим, морају доставити свим полицијским агенцијама у БиХ, те да се провјери идентитет тих лица ,као и гдје су они настањени, али да првенствено видимо да ли су они држављани БиХ или нису”, рекао је Ћулум.

Говорећи о мигрантској кризи, Ћулум је за АТВ поновио да је став Владе Српске јасан, а то је да Српска нема услова и капацитета за смјештај миграната.

“Ми желимо хуман однос према њима и тако и поступамо. Сви они желе да иду даље, због чега тренутно највише проблема има у Унско-санском кантону који је близу границе са Хрватском, иако ту нема капацитета за смјештај миграната”, додао је Ћулум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана