Чубриловић: Заштита људских права основа уставног и правног система Српске

Срна
Чубриловић: Заштита људских права основа уставног и правног система Српске

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, поводом Међународног дана људских права, нагласио је да је Народна скупштина посвећена успостављању, гарантовању и заштити највиших међународних стандарда у области људских права и слобода што је у основи уставног, правног и политичког система Српске.

"Остваривање и заштита људских права и слобода свих, посебно најугроженијих категорија и мањинских заједница, незапослених, дјеце и омладине, основа је сваког демократског, модерног и слободног друштва, владавине права и правне државе", навео је Чубриловић, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.


Он је додао да су, с обзиром на то да још постоји угрожавање права и слобода, као посљедица трагичних сукоба у БиХ и региону, од изузетног значаја активности на побољшању стања људских права и слобода на путу европских интеграција.

"У остваривању основних права и слобода посебан значај има равноправност и једнака заштита колективних и индивидуалних права, што је основа стабилности, просперитета и бољег живота свих грађана", истакао је Чубриловић.

Он је рекао да је напредак могуће остварити само уз објективан, уравнотежен и праведан приступ свих у БиХ, укључујући представнике међународне заједнице, у вези са кршењем међународног, ратног и хуманитарног права, које подразумијева правичнији приступ према узроцима, карактеру и посљедицама трагичних сукоба на овим просторима.

"Неопходно је уложити додатне напоре у остваривању права конститутивних народа и грађана, уз међусобно поштовање, толеранцију и сагласност о свим питањима важним за нашу будућности", рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске, додајући да је заштита људских права цивилизацијска тековина и да је неопходно предано радити на испуњавању свих начела о људским правима и слободама.

Међународни дан људских права обиљежава се сваке године 10. децембра, на дан када је 1948. године потписана Универзална декларација о људским правима, којом је признато право свих људи на живот, слободу и безбједност, без икаквих разлика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана