Чубриловић: Очекује се да у парламент дође приједлог закона о Дану српског јединства

Срна
Чубриловић: Очекује се да у парламент дође приједлог закона о Дану српског јединства

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је очекивање да ће у парламент у догледно вријеме стићи приједлог закона којим ће и формално бити регулисан 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.


Чубриловић је нагласио да овај дан симболизује јединство и вјековну тежњу српског народа за слободом.

Он је навео да је овај датум од великог историјског значаја, да су се у пробоју Солунског фронта заједно борили Срби са обје стране Дрине, те да данас треба заједно да обиљежавају велики празник.

"Нико не може оспорити заједничке вриједности и историјске чињенице једног истог народа са двије стране границе. Надам се да ће ово бити трајно обиљежавано као историјско сјећање на вријеме када је наше заједништво долазило до пуног изражаја", рекао је Чубриловић за Радио Републике Српске.

Говорећи о јучерашњој посјети српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу, Чубриловић је рекао да је добро да долази до сусрета политичких представника свих народа на овим просторима.

"Неразумљиво је настојање једног дијела политичких представника БиХ да ово прикажу у негативном свјетлу. Сигурно да историја оптерећује односе Срба и Хрвата, али не можемо се само освртати уназад, морамо гледати напријед", истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, добро да је дошло до ове посјете, јер су теме о којима је било ријечи актуелне и посебно значајне за привреднике јер је било ријечи о комуникацијским везама између Хрватске и БиХ.

Говорећи о односима у БиХ, Чубриловић је рекао да дијалог у БиХ постоји, а да он не доноси ефекте и резултате због људи који у том дијалогу учествују и ставова заробљених у деведесетим годинама.

Чубриловић је поручио да парламент Српске у овом сазиву има снагу да се супростстави дјеловању на нивоу БиХ које је на штету Српске.

"Може неко да нам замјери да често потежемо за националним или ентитетским интересом, али то је неопходност. Сваки пут се показало да је тражење посебне сједнице било оправдано", рекао је Чубриловић.

Чубриловић тврди да парламент, без обзира на епидемиолошке услове, у цијелости успијева да реализује план.

"Нови Пословник о раду нам омогућава да можемо да радимо са мањим дијелом присутних народних посланика, практично са онима који су заитересовани за одређене теме, тако да поштујући мјере одрађујемо све послове. Надам се да ћемо и ове године испунити план", нагласио је Чубриловић.

Он је додао да је циљ новог Пословника био што ефикаснији рад, те да је то постигнуто.

"Морам рећи да без дилеме овај пословник омогућава већу ефикасност у раду парламента. Сви посланици имају апсолутно иста права и могућности, али су смањене могућности за злоупотребу повреда пословника, које су се до сада користиле за одуговлачење и могле су да трају данима", рекао је Чубриловић.

Говорећи о идеји "малог Шенгена", Чубриловић је навео да свака нормализација односа на Балкану може да се позитивно рефлектује и на Републику Српску.

"То је нешто што би наши привредници дочекали са одобравањем, јер је ријеч о увезивању више малих економија. То треба да заживи што прије, да оно што су други већ прихватили прихватимо и ми у БиХ", навео је Чубриловић.

Говорећи о односима са Црном Гором, Чубриловић је рекао да је добра ствар што су избори прошли на демократски начин и што су резултати добри, посебно за Србе у тој земљи.

"Ја сам већ разговарао са неким људима из побједничких тимова на одржаним изборима и врло брзо очекујем конкретну сарадњу, превасходно између два парламента", навео је Чубриловић и додао да од нове власти прво очекује укидање спорног закона кад је ријеч о Српској православној цркви.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске рекао је да су Скупштина и Влада Српске урадиле све што је било неопходно како би се друштво успјешно борило против вируса корона.

"Обезбиједили смо довољно медицинских средстава, а наши медицинари, који су хероји, брзо су се едуковали и радили непрекидно. Нажалост, један број њих је умро од вируса корона", рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина доносила важна законска рјешења, одлуке и закључке значајне у времену епидемије вируса корона.

Када је ријеч о економским циљевима, Чубриловић је навео да се очекује да дефицит буџета Српске буде мањи од предвиђеног.

"Међутим, све зависи од ситуције, али је сигурно да постоје и свијетли тренуци у овом времену. Постоје и привредници који су у овом времену побољшали рад и зато треба да се радујемо сваком постотку повећања производње и извоза", додао је Чубриловић.

 



Према његовим ријечима, у Републици Српској се, упркос свему, реализују значајни инфраструктурни пројекти.

"Сада смо при крају реализације пројеката значајних за Српску. Имамо озбиљне понуде компаније које желе да реализују пројекте. Не смијемо прекинути инвестициони циклус ако желимо раст бруто домаћег прозивода, као и останак људи на овим просторима и напредак", сматра Чубриловић, који је предсједник Демоса.

Он је навео да је Демос стабилна политичка партија и дјелује организовано и озбиљно.

"Успјели смо да фомирамо одборе у свим локалним заједницама, пријавили смо листе и кандидате за предстојеће изборе у 55 локалних заједница и очекујемо добре резултате. Очекујемо да будемо парламентрана странка у свим локалним заједницама, као и да будемо дио скупштинске већине", рекао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана