Црнадак одобрио визу учеснику обиљежавања независности Косова

Жељка Домазет
Црнадак одобрио визу учеснику обиљежавања независности Косова

Сарајево - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак недавно је одобрио визу БиХ замјенику министра за дијаспору у влади самопроглашеног Косова Ћериму Бајрамију како би учествовао у обиљежавању десете годишњице независности Косова које је одржано у Сарајеву, открио је за "Глас Српске" извор из Министарства иностраних послова БиХ.

Ријеч је о прворазредном скандалу јер БиХ није признала независност Косова.

- Повод доласка Бајрамија у БиХ био је довољан разлог да не добије визу. Како између БиХ и самопроглашеног Косова не одстоји безвизни режим, становници Косова који желе да путују у БиХ захтјеве за визу подносе у Скопљу, а одобрење за визу потписује искључиво министар - рекао је наш саговорник.

Бајрами је у Сарајево дошао да би присуствовао трибини о теми "Албанци у БиХ - историјска и културолошка повезаност БиХ и Косова" која је одржана поводом десетогодишњице проглашења независности Косова у организацији Заједнице Албанаца у БиХ.

Том приликом је било ријечи и о учешћу Албанаца у рату у БиХ деведесетих година прошлог вијека, када је, како је истакао предсједник Савеза Албанаца у БиХ Мухарем Зејнулаху, на једном састанку дата беса, односно традиционална и непобитна ријеч, да учесници неће напустити БиХ.

У више наврата смо покушали да контактирамо са Црнатком, али он није одговарао на позиве.

Посланик СНСД-а и предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да је приликом подношења захтјева за визу замјеник министра за дијаспору у косовској влади морао навести разлоге посјете БиХ.

- Јасно је да је у том захтјеву навео да долази на округли сто поводом десетогодишњице самопроглашеног Косова које БиХ није признала. То је било довољно да виза не буде потписана - рекла је Мајкићева.

Додаје да је визу морао потписати Црнадак или неко кога је он овластио да то учини, што значи да је и у том случају био упознат.

- Остаје отворено питање да ли је министар или неко други кога је овластио знао шта потписује и Црнадак ће морати појаснити јавности шта се ту десило. Интересантно ће бити да и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић јавности каже како је могуће да званичници непризнате државе у БиХ обиљежавају годишњице - рекла је Мајкићева.

Она је подсјетила да је у БиХ одстојао низ иницијатива и покушаја да буде признато независно Косово, али да су падале због јасног става представника Српске да признавање Косова не долази у обзир.

- Актери овог скандала би морали да сносе и санкције, а како других осим политичких у овој земљи нема, сигурна сам да ће и Црнатка и ПДП којег представља санкционисати гласачи на изборима - рекла је Мајкићева и додала да се у Министарству иностраних послова редају скандали.

Промоција Косова

Сличан скандал и недавно је забиљежен у Министарству иностраних послова БиХ.

Конзулат БиХ у Минхену требало је да буде покровитељ Дана Балкана на којима равноправно са осталим земљама западног Балкана учествује и самопроглашено Косово. Упркос чињеници да БиХ не признаје независност Косова, под покровитељством Конзулата БиХ у Минхену самопроглашено Косово требало је да буде промовисано као "најмлађа земља у Европи". Након што је информација о овом догађају процурила у јавност, конзулат је повукао покровитељство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана