Човић: СДА ХДЗ-у обећао рјешење

Агенције
Човић: СДА ХДЗ-у обећао рјешење

Сарајево - Лидер ХДЗ-а Драган Човић изјавио је како је данас од замјеника предсједника СДА Бакира Изетбеговића добио гаранцију да ће преко викенда бити нађено рјешење за проблем избора потпредсједника ФБиХ из српског народа.

"Добио сам увјеравања и очекујем да ће у понедјељак, најкасније у уторак, бити изабрано руководство ФБиХ, што је досад било блокирано јер је у Клубу Срба Дома народа Парламента ФБиХ било немогуће кандидирати избор и потпредсједника ФБиХ из српског народа", казао нам је Човић након данашњег састанка с Изетбеговићем.

Он је поновио да је за његову странку избор предсједника и потпредсједника ФБиХ, а онда и нове владе ФБиХ, и даље услов свих услова за наставак конституисања власти на нивоу БиХ.

Будући да већину у Клубу Срба Дома народа Парламента ФБиХ, који предлаже кандидата за српског потпредсједника ФБиХ, већину има опозициони СДП, Човић је јуче разговарао и с лидером те странке Нермином Никшићем.

"Сигуран сам да Никшић неће отежавати избор потпредсједника из српског народа", нагласио је Човић најављујући сједницу Дома народа Парламента ФБиХ за почетак идуће седмице.

"Имамо партнерски однос са СДА и од ње очекујемо да преко викенда нађе рјешење о избору српског потпредсједника", рекао је Човић одговарајући на питање да ли још важи договор како већину на нивоу ФБиХ чине ХДЗ, СДА и ДФ и да ДФ треба предложити српског потпредсједника.

Лидере СДП-а и СДА, Никшића и Изетбеговића, јуче нисмо успјели контактирати, док је Никола Шпирић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, изјавио да су Срби, као конститутивни народ у БиХ, етнички очишћени у Федерацији БиХ.

"Све парламентарне партије у Парламенту ФБиХ немају довољан број делегата из реда српског народа, јер од 17 делегата све партије су успјеле да изаберу само 13 Срба", рекао је Шпирић новинарима у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана