Човић, Изетбеговић: Без помака у договору ХДЗ и СДА

Срна
Foto: Klix.ba

САРАЈЕВО - Значајан помак у преговорима са међународним званичницима о измјенама изборног законодавства у БиХ ни данас, четвртог дана, није остварен, потврдили су лидери ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић.

Човић је констатовао да је прва рунда разговора са делегацијама ЕУ и САД завршена и да се нада да ће до средине децембра постићи коначно рјешење, уколико за то буде воље.

"Очекивао сам да ћемо данас договорити кључне моделе - Предсједништво и Дом народа. Пуно тога је било на столу, али реално треба казати, ништа нисмо усагласили", рекао је Човић новинарима након састанка у згради Делегације ЕУ у Сарајеву.

Поновио је да је став ХДЗ БиХ веома јасан - да хрватски народ треба бирати своје представнике, тамо гдје је то устав дефнисао, а то су домови народа и Предсједништво БиХ.

"Мислим да је јуче већина представника и бошњачких странака то такође навела - да није добро да неко други Хрватима бира представнике. То је охрабрујуће, али кад то тако треба дефинисати, онда је пуно упитника", навео је Човић.

Он је додао да су понудили рјешења у вези са пресудом Суда у Стразбуру о омогућавању свим грађанима да буду бирани, предложили да буде хрватски члан Предсједништва БиХ и оних који се не изјашњавају као представници конститутивних народа, а отворили су врата, каже, да сви буду бирани и да могу бити кандидовани.

Говорећи о федералном Дому народа навео је да није било већих проблема јер се нису дотицали етничког назива клубова, траже да они буду легитимно изабрани, а предложили су да се по моделу надполовичне већине истог клуба бира клуб на нивоу БиХ гдје ће минимално бити четири представника Хрвата.

Изетбеговић је рекао да "можда и има рјешења ако се буде имало довољно памети да се направи понеки мали корак", али је оцијенио да је на почетку направљена стратешка грешка - упорно се преговарало са ХДЗ и СДА, а недовољно са опозиционим и другим странкама.

Он је такође навео да за сада ништа није договорено и да ће се морати наставити у једном проширеном формату, односно укључити све парламентарне странке и њихови представници у даље разговоре.

Морају се, истакао је, значајније укључити и остале странке, јер не може цијели терет да буде само на СДА и ХДЗ-у.

Изетбеговић је додао да сви нису били расположени да се у овом тренутку рјешава питање ФБиХ и да се то данас почело ријешавати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана