Čović, Izetbegović: Bez pomaka u dogovoru HDZ i SDA

Srna
Foto: Klix.ba

SARAJEVO - Značajan pomak u pregovorima sa međunarodnim zvaničnicima o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH ni danas, četvrtog dana, nije ostvaren, potvrdili su lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.

Čović je konstatovao da je prva runda razgovora sa delegacijama EU i SAD završena i da se nada da će do sredine decembra postići konačno rješenje, ukoliko za to bude volje.

"Očekivao sam da ćemo danas dogovoriti ključne modele - Predsjedništvo i Dom naroda. Puno toga je bilo na stolu, ali realno treba kazati, ništa nismo usaglasili", rekao je Čović novinarima nakon sastanka u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Ponovio je da je stav HDZ BiH veoma jasan - da hrvatski narod treba birati svoje predstavnike, tamo gdje je to ustav defnisao, a to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH.

"Mislim da je juče većina predstavnika i bošnjačkih stranaka to takođe navela - da nije dobro da neko drugi Hrvatima bira predstavnike. To je ohrabrujuće, ali kad to tako treba definisati, onda je puno upitnika", naveo je Čović.

On je dodao da su ponudili rješenja u vezi sa presudom Suda u Strazburu o omogućavanju svim građanima da budu birani, predložili da bude hrvatski član Predsjedništva BiH i onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda, a otvorili su vrata, kaže, da svi budu birani i da mogu biti kandidovani.

Govoreći o federalnom Domu naroda naveo je da nije bilo većih problema jer se nisu doticali etničkog naziva klubova, traže da oni budu legitimno izabrani, a predložili su da se po modelu nadpolovične većine istog kluba bira klub na nivou BiH gdje će minimalno biti četiri predstavnika Hrvata.

Izetbegović je rekao da "možda i ima rješenja ako se bude imalo dovoljno pameti da se napravi poneki mali korak", ali je ocijenio da je na početku napravljena strateška greška - uporno se pregovaralo sa HDZ i SDA, a nedovoljno sa opozicionim i drugim strankama.

On je takođe naveo da za sada ništa nije dogovoreno i da će se morati nastaviti u jednom proširenom formatu, odnosno uključiti sve parlamentarne stranke i njihovi predstavnici u dalje razgovore.

Moraju se, istakao je, značajnije uključiti i ostale stranke, jer ne može cijeli teret da bude samo na SDA i HDZ-u.

Izetbegović je dodao da svi nisu bili raspoloženi da se u ovom trenutku rješava pitanje FBiH i da se to danas počelo riješavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana