Човић: Истрагу криминалних радњи у “Алуминију” обавити што прије и транспарентно

Агенције
Човић: Истрагу криминалних радњи у “Алуминију” обавити што прије и транспарентно

Сарајево - Предсједник Хрватског народног сабора (ХНС) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драган Човић сматра да правна држава мора показати своју снагу у случају “Алуминија”.

“Све што има обиљежја криминалних активности мора бити истражено и процесуирано. Ту нитко не смије бити заштићен. Они који су малверзацијама извлачили новац из Алуминија имају име и презиме и надлежне институције ту причу требају довести до краја. Апелирам да се то уради што прије и да тај процес буде максимално транспарентан”, казао је Човић у интервјуу за Фену.  

Он истиче да је оживљавање производње у “Алуминију” и збрињавање радника приоритет на којем сви морају радити.

“Сад је најважније заштитити раднике и то у смислу репрограмирања кредитних обвеза које многи од њих имају те осигурања примања и здравственог осигурања. Свима треба бити јасно да Алуминиј не може и не треба бити исти као до сада. Процес обнове мора ићи етапно и због техничко-технолошких, али и економских разлога. Конкретни планови и економске рачунице постоје па и редослијед активности које треба подузети је јасан. Све то мора бити на здравим економским основама. Наравно, све то укључује низ претпоставки, административних, техничких и финанцијских одлука. Ту је посебно важна улога Владе Федерације и ја очекујем да та улога буде све видљивија”, наглашава Човић.

Говорећи о посјети Загребу и тамошњим разговорима о “Алуминију”, Човић подсјећа да је “Алуминиј” један од највећих произвођача у БиХ те уједно и један од највећих увозника и извозника те да је његовим заустављањем значајно угрожено пословање Луке Плоче, Жељезница Федерације БИХ и дијела Хрватских жељезница које повезују луку Плоче и БиХ. Поред тога, власничка структура “Алуминија” је таква да 44% чине мали дионичари (радници), 44% влада Федерације БиХ, а 12 % Република Хрватска. Сви они имају своје представнике у Надзорном одбору, у складу са удјелом у власничкој структури.

“Због наведених чињеница јасно је да Алуминиј није само проблем локалног карактера, па се чак не тиче само ни БиХ. Све краткорочне и дугорочне реперкусије изазова с којима се суочавамо посљедњих дана сасвим сигурно ће јос дуго времена бити један од наших приоритета у заједничком настојању да у највецој могућој мјери санирамо штетне посљедице престанка испоруке електричне енергије Алуминију, што је довело до гашења производње. У овом тренутку најважније је изнаћи одговоре како и којом динамиком покренути производњу на тржишним основама и заштити права упосленика. Увјерио сам се да сва питања везана за судбину Алуминија, особито након ових сусрета, имају сву потребну пажњу, разумијевање и потпору”, каже Човић.

Прокоментарисао је и прозивке на његов рачун у смислу одговорности за стање у којем се нашао “Алуминиј”.

“Што се мене особно тиче, иако сам апсолутно и недвојбено био изван менаџмента и било каквог утјецаја на сами рад Алуминија, свјестан сам да као предсједник ХНС-а и водеће хрватске странке носим одређену дозу, увјетно речено је можемо називати политичком одговорности и то као нетко тко је представник и тко говори у име хрватског народа. Првенствено на начин и у смислу потребе да пружим свој максималан допринос корацима усмјереним ка збрињавању радника и обнови производних процеса у Алуминију. Напосљетку, од мене је затражена помоћ од оних којима је она због насталих околности потребита, а то је већ само по себи довољан разлог да се укључим у рјешавање овог проблема у мјери у којој то могу и у којој је то допуштено”, истиче Човић.

Каже како је јасно да постоји и политичка злоупотреба случаја “Алуминиј”, која је присутна већ годинама, а ова ескалација проблема покушала се, додаје, искористити како би се, прије свега њега, а онда и хрватску политику у БиХ ослабило у врло осјетљивом политичком тренутку.

“Покушаји да се мене обиљежи као некаквог главног кривца су политичке подвале и дио много већих игара за које је Алуминиј само искориштен. На жалост креатора, такви покушаји су већ пропали и хрватска политичка позиција у БиХ данас није нимало слабија. Напротив. Ипак, није тајна да многи који више и не крију антихрватски сентимент, прижељкују господарско, друштвено па онда и политичко осиромашење и крах Хрвата као политичког народа, а ситуација с Алуминијем их је додатно охрабрила у таквим размишљањима. С те стране је јако важно да управо сада, када је можда и најтеже, покажемо сву устрајност, одлучност, али и визионарство и прилагодљивост који ће одредити пословне потезе за будућност модернизације, прогреса и снажног искорака овог поднебља ка Еуропи”, поручује Човић.

Када је у питању политички заокрет који је недавно најавио у контексту блокаде успостављања власти и реформе изборног закона Човић каже да се можемо неко вријеме након избора претварати као да имамо власт, али је “права истина да је немамо и институције губе снагу у смислу фунцкионалности, капацитета доношења одлука, али и политичком смислу”.

То се онда, додаје, одражава и на еуроатлантске интеграцијске процесе и активности с којима већ увелике каснимо.

“Комплетна држава тоне све дубље у кризу и не можемо се правити као да то не видимо. Стога је и наша обвеза, као одговорног политичког субјекта, да дигнемо глас против тога и укажемо на сву погубност свјесног опструирања имплементације изборних резултата и проведбе на изборима изражене воље сва три конститутивна народа и свих грађана БиХ. Међутим, очито је да има оних којима одговара статус љуо и неуспостава власти, а посебно избјегавање реформе изборног законодавства. Они који то раде су крајње неодговорни, јер тако обесмишљавају одржавање избора, чиме угрожавају владавину права и демокрацију. Хрватска страна није и неће бити дио проблема и опструкција. Међутим, за нас је, а увјерен сам и за цијелу БиХ и њен еуропски пут, преважно да власт профункционира, али и да коначно ријешимо питање изборног закона, као важног ступа владавине права те застите уставних начела и опћих принципа људских права. Уосталом, то од нас очекују и пријатељи из ЕУ. Нећемо допустити да нас се више завлачи и троши вријеме на продуцирање некаквих криза. Они који уистину желе с нама озбиљно сурађивати морат ће врло брзо ставити све своје карте на стол. Сви који желе конкретан напредак имат ће партнера у нама, али алиби за опструкције не желимо давати никоме. Идуће године су локални избори у БиХ и они коначно морају бити одржани и у Мостару. Темељна претпоставка за то је измјена Изборног закона. Очекујемо да то, без даљњег непотребног и штетног одлагања, прихвате партнери на бошњачкој и српској страни с којима смо ушли у постизборну сурадњу”, закључује Човић у разговору за Фену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана