Чланске карте извлаче милионе из БиХ

Ведрана Кулага
Чланске карте извлаче милионе из БиХ

Сарајево - За чланарине у разним међународним организацијама, међу којима је она за испитивање морског дна и институција која је специјализована за тегове и мјере, из буџета институција БиХ лани је дато 5,7 милиона марака, а у прва три мјесеца ове године чак 4,47 милиона.

Годинама се упозорава на то да БиХ нема никакве користи од чланства у појединим организацијама и да плаћање чланарина треба преиспитати.

Савјет министара БиХ још у априлу 2014. године затражио је од свих институција да доставе мишљење о оправданости чланства у чак 42 међународне организације, међу којима су, на примјер, ИСА - међународна организација која се бави истраживањем морског дна и Генерална конференција за тегове и мјере. Овај посао, међутим, никада није урађен.

Да ће трошкови за чланарине у наредном периоду бити већи показује и Меморандум о разумијевању између Савјета министара и Развојног програма Уједињених нација (УНДП), који је потписан крајем 2015. године.

Тиме се БиХ обавезала на плаћање досадашњег неизмиреног дуга, као и обавеза у наредних десет година контрибуција у укупном износу од 14 милиона КМ кроз десет једнаких годишњих рата и то до 2025. године.

Прва рата од 1,4 милиона марака плаћена је почетком ове године.

Шеф Клуба српског народа у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић, који је био министар цивилних послова БиХ у вријеме када је Савјет министара 2014. године тражио да буде ријешено ово питање, казао је да је вријеме да БиХ види од којих чланстава има користи, а од којих не.

- И тада сам сматрао да се у БиХ морају хитно утврдити сва давања, односно учешће у међународним организацијама и да је боље не бити члан неке од њих, ако нисмо организационо способни да повучемо средства која нам стоје на располагању - рекао је Новић.

За БиХ би, каже, било добро да Савјет министара ово питање хитно опет стави на дневни ред.

- Морамо да видимо шта смо од средстава повукли, а колико смо могли и да се дефинитивно види колику корист БиХ има од чланства у неким организацијама. Тамо гдје немамо никакве користи треба рећи хвала лијепо, кад будемо способни, поново ћемо се учланити - рекао је Новић.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак наглашава да је чланство у међународним организацијама веома важно, али да ипак треба урадити неку врсту анализе шта то значи у неким појединачним случајевима и да ли има оних које су сувишне.

- Било би добро да се то у уради у наредном периоду - рекао је Црнадак.

Из Министарства иностраних послова нисмо добили одговор у колико је тачно међународних организација БиХ члан и колико новца захтијевају чланарине.

Забрињава то што је у прва три мјесеца ове године износ утрошеног новца за ове намјене порастао за чак три пута у односу на исти период 2015. године.

БиХ у 2016. години на располагању има 7,65 милиона КМ да би измирила обавезе према разноразним чланствима.

Кашњења

Ревизори су у извјештају о извршењу буџета за 2015. годину упозорили да се касни са плаћањем чланарина и да евиденција о плаћању није уредна.

Констатовали су да су у 2015. години плаћене и поједине чланарине из претходне године.

Неке од организација у које одлази новац из буџета

* Међународна организација за заштиту морског дна

* Генерална конференција за утеге и мјере

* Међународна спортска војна организација

* Стална радна група за регионални рурални развој

* Европски савез за акредитовање

* Европска и медитеранска организација за заштиту биљака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана