ЦИК жели "финансијску независност"

Г.С.
ЦИК жели "финансијску независност"

Централна изборна комисија иницираће допуне Изборног закона, да би, како кажу, обезбиједили финансијску независност тог тијела. Одлуку су, тврде, донијели како би спријечили да се убудуће дешава да два мјесеца након расписивања избора, нема средстава за њихово спровођење.

"Имајући у виду да за организовање и провођење избора мора бити задужено независно тијело, коме ће средства за провођење избора бити обезбјеђена у законским роковима, Централна изборна комисија БиХ иницира допуне Изборног закона БиХ у складу са којима би средства за провођење избора била обезбјеђена у законом предвиђеним роковима, а које у исто вријеме нуде алтернативни начин превазилажења проблема обезбјеђивања средстава, уколико иста из неких разлога нису обезбјеђена у законском року", кажу из ЦИК-а.

ЦИК БиХ је све само не независна јер у њој сједе кадрови СДА, СДС И ПДП, кажу у СНСД. Посланик у ПДПС, Сања Вулић поручује да се ради о још једном очајничком потезу комисије која нема аргументе за одгађање избора. 

"Овдје се само ради о лошем рејтингу политичких партија које у ЦИКу заступају господин Арнаутовић, Калаба и Вања Бјелица-Прутина. Њихов изузетног лош рејтинг их тјера, односно њихових политичких партија које заступају у ЦИКу их тјера да стално траже неке изговоре зашто треба да одгодимо изборе да би они као нешто порасли у очима грађана и зато стално износе лажи и неаргументоване изговоре зашто одгађају изборе", казала је за АТВ Сања Вулић, посланик СНСД-а у ПС БиХ.

ЦИК треба да буде и политички и финансијски независна, поручује лидер ДНС. Оно што је проблем, каже Ненад Нешић је то што она то политички никако није. 

"Финансијски независна већ јесте а политички никад није ни била. Вјерујем да ако смо по много чему мимо демократског свијета да ћемо познати постати и по томе што нећемо одржати изборе кад је и вријеме", изјавио је Ненад Нешић, предсједник ДНС-а.

Иза одлука ЦИКа крије се нешто много веће, сигуран је предсједник Уједињене Српске. Циљ је, сматра Ненад Стевандић, да Бошњаци, уз помоћ СДС И ПДП, чији кадрови сједе у ЦИКу, добију Мостар и Сребреницу. 

"То се слаже са изјавама Шаровића да ће ставити свог кандидата, да неће подржати свог кандидата  и да је то тај дио компромиса да ЦИК коалиција, односно СДС И ПДП њима помогну око Мостара и Сребренице, а да добију могућност да буду нека неформална власт на нивоу БиХ", каже Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске.

Питање је и шта би финансијка независност, како су је назвали у ЦИКу значила, кажу у владајућој коалицији у Српској. Питају се ко би и из којих извора финансирао спровођење избора. Изборни процес, је подсјећају, регуларно спроведен и 2012, када, као и ове године, буџет БиХ није усвојен на вријеме. Тада је новац обезбијеђен изаранжмана  привременог финансирања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана