ЦИК спрема своју верзију Изборног закона БиХ

Ведрана Кулага Симић
ЦИК спрема своју верзију Изборног закона БиХ

САРАЈЕВО - Представници парламентарних странака на нивоу БиХ још нису постигли договор о саставу интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства, а док политичари важу аргументе за и против учешћа опозиције и Централне изборне комисије (ЦИК), објелодањено је да та комисија припрема своју верзију Изборног закона.

Први приједлог о формирању нове радне групе није усвојен на посљедњој сједници Представничког дома Парламента БиХ. Након расправе, враћен је на усаглашавање јер нема консензуса о томе да у радној групи буду само по три посланика и делегата из СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, те три представника Савјета министара, без чланова ЦИК-а као што је раније била пракса. 

СНСД и ХДЗ БиХ се противе активном учешћу ЦИК-а у том радном тијелу јер не прихватају садашњи састав комисије због чињенице да је, како тврде, дио чланова изабран на нелегалан начин. Основни задатак чланова радне групе је креирање измјена и допуна Изборног закона, у циљу побољшања стања и транспарентности процеса.

На томе, како су обавијестили Делегацију ЕУ и друге стране представнике у БиХ, већ раде у ЦИК-у. Током разговора са амбасадорима у сриједу увече су, како је саопштено, тема су биле реформа Изборног закона те формирање Интерресорне групе, односно учешћу представника ЦИК-а. Разговарано је и о конкретним рјешењима, у смислу промјене састава бирачких одбора, јачању одредби о финансирању кампање и измјени подзаконских аката, побољшању тачности и брзине пребројавања гласачких листића, повећању тачности Централног бирачког списка и додавање законских одредби за укључивање технологија у изборни процес, које могу увелико побољшати транспарентност избора 2022. године.

- Чланови ЦИК-а су упознали амбасадоре о активном раду институције на креирању приједлога измјена Изборног закона БиХ, а који ће бити понуђен у циљу спровођења реформи за побољшање система и приближавање ЕУ стандардима. Приједлог ће по његовој финализацији бити презентован - саопштено је из ЦИК-а.

Први човјек ЦИК-а Жељко Бакалар истакао је за “Глас Српске” да их нико из Парламента БиХ није контактирао за учешће у раду радне групе.

- И представници међународне заједнице стоје иза потребе да ЦИК БиХ, као тијело које организује и спроводи изборе те зна проблеме и мањкавости, треба бити група. Постоји отпор нашем учешћу у томе, ово је први пут да се то поставља као проблем, а знамо и од када и зашто је проблем - истакао је Бакалар и додао да не желе да се намећу, али да се зна како је раније било.

Са посланицима СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, који су предложени за чланове нове радне групе, јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Представник “Коалиције под лупом” и бивши члан ЦИК-а БиХ Вехид Шехић за “Глас” каже да је у БиХ веома незахвално предвиђати било шта, па тако и куда би могло да одведе то што на свим странама спремају измјене закона.

- Да имамо политички одговорне људе, поштивале би се одлуке и страних и домаћих судова те закон, али у овој држави нема владавине права. За мене је неприхватљиво да у интерресорној радној групу учествују само људи из три партије, без учешћа чланова ЦИК-а. То је увијек била пракса, чак и када је формирана прва радна група за измјене Изборног закона, некад крајем 2004. године - рекао је Шехић, који је и предсједник Форума грађана Тузла.

Сједница Представничког дома, на којој би поново могла да буде отворена расправа о саставу интерресорне групе, очекује се средином мјесеца.

Дијалог

За Вехида Шехића је неприхватљиво да у радној групи нема представника из опозиционих странака, јер се изборни закон тиче свих грађана. Нагласио је да се сви приједлози измјена морају узети у обзир те онда анализирати шта је најбоље од понуђеног.

- Морамо градити културу политичког дијалога - рекао је Шехић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана