Цијена услуга нотара иде на преиспитивање

Свјетлана Шурлан
Цијена услуга нотара иде на преиспитивање

Бањалука - Цијене нотарских услуга у Српској, за које многи тврде да су неоправдано високе, биће договорене између Нотарске коморе и Владе РС, а једна од могућности је да ниже накнаде плаћају угрожене категорије становништва.

Измјена нотарског цјеновника наговијештена је у петак послије свечане академије коју је у Бањалуци организовала Нотарска комора РС поводом десет година постојања нотарске службе у Српској. Академији су, између осталих, присуствовали предсједник РС Милорад Додик, министри правде РС и Србије Антон Касиповић и Нела Кубуровић и представници нотарских комора из иностранства.

Предсједница Нотарске коморе РС Слада Ивелић нагласила је да окупљају 53 нотара и да су њихове услуге и више него доступне грађанима Српске, али и да се разговара о преиспитивању висине нотарских накнада.

- И ми бисмо били задовољни преиспитивањем, јер оно што смо уложили и оно што морамо да радимо и чувамо прописане накнаде не могу да исфинансирају, а предстоји нам и дигитализација. Имамо 100 одсто нижу накнаду него што је у судској тарифи, односно преузели смо судске послове са много нижом тарифом - истакла је Ивелићева.

Она је устврдила да грађани немају примједбе на цијену нотарских услуга, већ да оне крећу од неинформисаних људи и оних који су се бавили надриписарством и којима нотари сметају јер забиљеже сваки посао.

- Цијена нотарске услуге у односу на дуготрајно вођење судског поступка ни у ком случају не смије бити нешто што ће угрозити владавину права. Преиспитивање цијена не значи да не може доћи негдје до повећања, а негдје до смањења накнада. Смањења могу  бити у оптицају за угрожене категорије грађана, на основу потврда надлежних институција. Не можете очекивати да некоме ко купује стан или непокретност или покреће привредно друштво и улаже стотине хиљада марака нотарска услуга буде минимална - казала је Ивелићева и додала да је било случајева који су санкционисани и да ти нотари нису више у њиховим редовима, те да је РС на путу да добије квалитетан нотаријат какав имају западноевропске земље.

Касиповић је казао да је нотаријат за деценију постигао основне циљеве - приступачност грађанима, правна заштита грађана и растерећење судова.

- Неопходно је донијети нови закон идуће године и пружити подршку раду нотаријата. Треба дограђивати и прописе који регулишу рад нотара. Увијек се говори о цијенама и висини накнада нотара. То је питање које ће рјешавати нотаријат и Влада РС доносећи уредбу. Треба наћи средину пута, морамо заштитити рад нотара, али и водити рачуна о финансијским могућностима грађана - истакао је Касиповић.

Кубуровићева је рекла да је Србији из РС пружена велика подршка приликом увођења јавних биљежника у правни систем 2014. године. Она и Касиповић су закључили да ће размјена искустава, посебно у области електронског правосуђа, додатно унаприједити правосуђе и у РС и у Србији.

Представник Савезне нотарске коморе Њемачке Ловро Томашић рекао је да је нотаријат у РС уведен по узору на њемачки систем.

- Нотари у Њемачкој и у РС су стручњаци и у њиховом раду настаје мало грешака. Нотаријат у РС је створио велики ниво правне сигурности и даље га остварује - истакао је Ловро и додао да је идући изазов дигитализација, односно електронска комуникација нотарских канцеларија са јавним регистрима.

Додик

Делегацију Нотарске коморе РС примио је Милорад Додик, који им је честитао јубилеј и пожелио успјех у раду.

Додик је нагласио да је власт у РС дала допринос успјесима нотара и да ће наставити да ради на побољшању правног оквира и услова за њихов рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана