Централна изборна комисија БиХ усвојила Етички кодекс: Прописане обавезе, али без казни

Дарко Момић
Централна изборна комисија БиХ усвојила Етички кодекс: Прописане обавезе, али без казни

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија БиХ усвојила је на посљедњој сједници Етички кодекс органа за спровођење избора у БиХ којим се прописују дужности и обавезе, као и забрањене активности за чланове изборних комисија и друге активне учеснике изборног процеса, али интересантно је да тај документ не прописује никакве санкције.

Према тврдњама наших саговорника упућених и укључених у рад ЦИК-а и локалних изборних комисија, до сада није постојао акт попут Етичког кодекса којим је прописивано дозвољено и недозвољено понашање органа за спровођење избора, али су чланови општинских и градских изборних комисија, као и чланови бирачких одбора по доласку на бирачко мјесто потписивали изјаву којом су се обавезивали на поштовање изборних правила.

Дугогодишњи члан ЦИК-а Новак Божичковић потврдио је за наш лист да ЦИК никада до сада није усвајао етички кодекс или неки други акт којим се прописивало обавезно понашање за учеснике изборног процеса. Он каже да поздравља такав потез, али каже да етички кодекс без прописане и предвиђене санкције за његово кршење представља мртво слово на папиру.

- Све што је написано у том кодексу је коректно и нико то не треба да спори. Од тога да се савјесно, стручно и одговорно обављају повјерене дужности, преко чувања угледа органа који представља и ажурног обављања послова па до обавезе да се развијају коректни односи према другим члановима органа за спровођење избора и домаћинског односа према материјалним и финансијским средствима. Али шта ће бити са онима који се не буду понашали у складу са етичким кодексом? Сматрам да је ЦИК требало да предвиди неке санкције за оне који се огријеше о кодекс - каже Божичковић.

Његово мишљење дијели и посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске из Добоја Данијел Јошић, који има велико искуство у спровођењу избора. Јошић каже да је прочитао етички кодекс и да у њему нема ништа спорно, истичући да се према његовом искуству, већина учесника изборног процеса придржава и понаша у складу са правилима која су прописана кодексом.

- У том смислу, не видим неку нарочиту потребу за тим документом, поготово зато што нису предвиђене казне за оне који се о њега огријеше. Управо због тога што њиме нису прописане никакве санкције, чини ми се да би етички кодекс могао да има улогу свете водице - каже Јошић.

Он као примјер наводи ставку која каже да се чланови органа за спровођење избора морају прикладно одијевати.

- То је сасвим у реду, али шта ако неко то прекрши па дође неприкладно обучен? Или још горе, шта ако неко да информације које штете угледу органа за спровођење избора? - пита Јошић.

Упутство

Поред Етичког кодекса, ЦИК је на посљедњој сједници усвојио и упутство о утврђивању квалификација, броју, именовању, обуци и разрјешењу чланова општинских и градских изборних комисија.

- У складу са тим упутством, ЦИК је усвојио и закључак којим се утврђује листа питања за интервју са кандидатима за чланство у изборној комисији основне изборне јединице у БиХ - наведено је на сајту ЦИК-а БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана