Чавара: Бесмислена Резолуција о осуди федерализације

Срна
Чавара: Бесмислена Резолуција о осуди федерализације

Сарајево - Предсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Маринко Чавара сматра да је потпуно бесмислена Резолуција о осуди федерализације, коју је данас усвојио Представнички дом Парламента ФБиХ гласовима посланика бошњачких странака.

Предсједник ФБиХ је за Хрватски медијски сервис рекао да се овом резолуцијом осуђује оно што је као федерација дефинисано и Уставом и називом - Федерација БиХ, а и сама БиХ.

Чавара је нагласио да, умјесто бављења реформским законима којима би био убрзан пут БиХ према ЕУ, Парламент ФБиХ усваја Резолуцију која је у супротности с Резолуцијом Европског парламента, а у функцији предизборне кампање СДП-а којој су се придружиле и друге бошњачке странке.

Коментиришући иступ предлагача Резолуције посланика СДП-а Дамира Машића, који је рекао да БиХ није настала вољом њених народа, те да народи у БиХ нису носиоци суверенитета већ грађани, Чавара је рекао да није први пут да се негира и темељ и историја БиХ од ЗАВНОБиХ-а, преко референдумског питања, до Устава ФБиХ и БиХ.

"Сваки посланик, наравно, има право говорити о својим жељама како би уредили БиХ. Забрињавајуће је, међутим, када посланици који су положили заклетву да ће штитити Устав ФБиХ и БиХ данас говоре и поступају противуставно", рекао је Чавара.

Он сматра да је циљ створити тензије и атмосферу мржње која се показала данас у Представничком дому Парламента ФБиХ из иступа многих који су покушавали доказивати како су ХДЗ и ХНС неважни и како се Бошњаци требају организовати у Федерацији БиХ како би сачували своју државу.

Чавара је подсјетио да је СДП противуставно и противзаконито формирао платформашку власт мајоризујући Хрвате, те да настављају ићи истим путем.

Упитан какав ће бити одговор хрватских политичких представника на данашње усвајање Резолуције о осуди федерализације, Чавара је рекао да је порука да треба радити на реформама и стварати перспективу свима у ФБиХ.

"Наша порука СДА је да се поновним прављењем коалиције са СДП-ом, чему смо данас били свједоци, не могу претварати да су у коалицији са ХДЗ-ом, јер се овим та коалиција распада, а то онда значи потпуну кризу у ФБиХ", рекао је Чавара.

Предсједник ФБиХ је нагласио да таква ситуација није добра ни за једног становника у БиХ, јер већ постоји криза на државном нивоу гдје Парламент БиХ не ради, а Предсједништво БиХ не засједа.

"Очито је да одређене структуре у БиХ раде на континуираном изазивању криза, а сви становници БиХ се требају запитати с којим циљем", напоменуо је Чавара.

Без гласова из клубова ХНС-а, ХДЗ-БиХ и ХДЗ-а 1990, посланици Представничког дома Парламента Федерације БиХ усвојили су данас Резолуцију о осуди иницијативе за федерализацијом државе и ентитета, коју је предложио посланик СДП-а БиХ Дамир Машић.

Машићевом резолуцијом је Парламент ФБиХ осудио континуиране тенденције и политичке иницијативе, без обзира долазиле оне изнутра или ван БиХ, које за циљ имају успостављање система етно-националне супремације који дугорочно воде до рушења уставног поретка и дисолуције државе БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана