Бурна реаговања из Сарајева: Китаровићева критикује БиХ, а у Хрватској толерише раст усташтва

Срна
Бурна реаговања из Сарајева: Китаровићева критикује БиХ, а у Хрватској толерише раст усташтва

Сарајево - Из СДА вечерас је оцијењено да хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић даје исламофобне изјаве према БиХ, док у Хрватској толерише раст милитантних усташких и неонацистичких покрета, који славе НДХ и ратне злочинце који су учествовали у извршењу Холокауста.

Реагујући на изјаву Китаровићеве да је БиХ врло нестабилна и да су је у одређеном погледу преузели људи повезани са Ираном и терористичким организацијама, из СДА наводе да те “произвољне и злонамјерне оптужбе представљају израз њене све израженије исламофобне политике према БиХ, која се заснива на идеји етничке и вјерске супремације и има елементе фашизма”.

“Управо све агресивније изјаве из Загреба указују на потребу да се још снажније шири и преноси и даље по свијету та истина, јер стварање амбијента у Хрватској у којима су ратни злочинци модели понашања представља највећу пријетњу миру и стабилности у овом дијелу Европе”, наведено је из СДА.

Социјалдемократска партија БиХ позива Китаровићеву да престане са изношењем неистинитих и увредљивих тврдњи о ситуацији у БиХ.

“Неприхватљива је и заправо безобразна изјава предсједника сусједне земље о наводној пријетњи милитантног ислама из БиХ. Једини политички фактор у односима БиХ и Хрватске са милитантном позадином јесте ХДЗ, странка из које долази Китаровићева”, наведено је у саопштењу СДП.

Из ове странке су позвали институције ЕУ, те све домаће и међународне правне институције, да осуде поступке Хрватске која, како наводе, коначно мора сносити конкретне политичке посљедице за своје милитантне и непријатељске поступке и ставове према БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана