Burna reagovanja iz Sarajeva: Kitarovićeva kritikuje BiH, a u Hrvatskoj toleriše rast ustaštva

Srna
Burna reagovanja iz Sarajeva: Kitarovićeva kritikuje BiH, a u Hrvatskoj toleriše rast ustaštva

Sarajevo - Iz SDA večeras je ocijenjeno da hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović daje islamofobne izjave prema BiH, dok u Hrvatskoj toleriše rast militantnih ustaških i neonacističkih pokreta, koji slave NDH i ratne zločince koji su učestvovali u izvršenju Holokausta.

Reagujući na izjavu Kitarovićeve da je BiH vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani sa Iranom i terorističkim organizacijama, iz SDA navode da te “proizvoljne i zlonamjerne optužbe predstavljaju izraz njene sve izraženije islamofobne politike prema BiH, koja se zasniva na ideji etničke i vjerske supremacije i ima elemente fašizma”.

“Upravo sve agresivnije izjave iz Zagreba ukazuju na potrebu da se još snažnije širi i prenosi i dalje po svijetu ta istina, jer stvaranje ambijenta u Hrvatskoj u kojima su ratni zločinci modeli ponašanja predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u ovom dijelu Evrope”, navedeno je iz SDA.

Socijaldemokratska partija BiH poziva Kitarovićevu da prestane sa iznošenjem neistinitih i uvredljivih tvrdnji o situaciji u BiH.

“Neprihvatljiva je i zapravo bezobrazna izjava predsjednika susjedne zemlje o navodnoj prijetnji militantnog islama iz BiH. Jedini politički faktor u odnosima BiH i Hrvatske sa militantnom pozadinom jeste HDZ, stranka iz koje dolazi Kitarovićeva”, navedeno je u saopštenju SDP.

Iz ove stranke su pozvali institucije EU, te sve domaće i međunarodne pravne institucije, da osude postupke Hrvatske koja, kako navode, konačno mora snositi konkretne političke posljedice za svoje militantne i neprijateljske postupke i stavove prema BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana