Бркић: Програм реформи за 2021. годину биће разматран крајем маја

Срна
Бркић: Програм реформи за 2021. годину биће разматран крајем маја

САРАЈЕВО - Замјеник министра иностраних послова у Савјету министара Јосип Бркић данас је током онлајн састанка са замјеником помоћника министра одбране САД Лауром Купер најавио да ће крајем маја, на сједници Комисије за сарадњу са НАТО-ом, бити разматран нацрт Програма реформи за 2021. годину.

Бркић, који и предсједава овом комисијом, упознао је Куперову о формирању Комисије за сарадњу с НАТО-ом, те о начину и динамици рада овог тијела, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Он је истакао да Комисија утврђује приоритете у реализацији обавеза БиХ које произлазе из учешћа БиХ у програму НАТО-а "Партнерство за мир", као и у вези с реализацијом обавеза из документа Програм реформи БиХ.

Током састанка, Бркић је представио напредак у сарадњи БиХ са НАТО-ом, с освртом на израду Програма реформи БиХ за ову годину.

Куперова је поздравила формирање Комисије, те нагласила важност наставка позитивне медијске кампање и ток процеса јавних консултација при изради Програма реформи за 2021. годину.

Она је поручила да ће Министарство одбране и институције САД наставити са пружањем подршке БиХ током спровођења предстојећих реформи.

Куперова је истакла важност и континуитет учешћа Оружаних снага БиХ у међународним мировним операцијама, с нагласком на Авганистан.

Саговорници су се сагласили да је политика отворених врата и сарадње са НАТО-ом посебно важна за БиХ и регију у данашњим околностима разних пријетњи, од безбједносних до здравствених.

У том смислу је наглашена важност укључивања БиХ и у друге инструменте за јачање безбједности и стабилности, као што је Америчко-јадранска повеља.

На састанку је било ријечи и о другим актуелним питањима, као што је ситуација с пандемијом вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана