Brkić: Program reformi za 2021. godinu biće razmatran krajem maja

Srna
Brkić: Program reformi za 2021. godinu biće razmatran krajem maja

SARAJEVO - Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Josip Brkić danas je tokom onlajn sastanka sa zamjenikom pomoćnika ministra odbrane SAD Laurom Kuper najavio da će krajem maja, na sjednici Komisije za saradnju sa NATO-om, biti razmatran nacrt Programa reformi za 2021. godinu.

Brkić, koji i predsjedava ovom komisijom, upoznao je Kuperovu o formiranju Komisije za saradnju s NATO-om, te o načinu i dinamici rada ovog tijela, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

On je istakao da Komisija utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza BiH koje proizlaze iz učešća BiH u programu NATO-a "Partnerstvo za mir", kao i u vezi s realizacijom obaveza iz dokumenta Program reformi BiH.

Tokom sastanka, Brkić je predstavio napredak u saradnji BiH sa NATO-om, s osvrtom na izradu Programa reformi BiH za ovu godinu.

Kuperova je pozdravila formiranje Komisije, te naglasila važnost nastavka pozitivne medijske kampanje i tok procesa javnih konsultacija pri izradi Programa reformi za 2021. godinu.

Ona je poručila da će Ministarstvo odbrane i institucije SAD nastaviti sa pružanjem podrške BiH tokom sprovođenja predstojećih reformi.

Kuperova je istakla važnost i kontinuitet učešća Oružanih snaga BiH u međunarodnim mirovnim operacijama, s naglaskom na Avganistan.

Sagovornici su se saglasili da je politika otvorenih vrata i saradnje sa NATO-om posebno važna za BiH i regiju u današnjim okolnostima raznih prijetnji, od bezbjednosnih do zdravstvenih.

U tom smislu je naglašena važnost uključivanja BiH i u druge instrumente za jačanje bezbjednosti i stabilnosti, kao što je Američko-jadranska povelja.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktuelnim pitanjima, kao što je situacija s pandemijom virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana