Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС: План вакцинације наредне седмице у Влади Српске

Милијана Латиновић
Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС: План вакцинације наредне седмице у Влади Српске

План вакцинације је у фази разраде и требало би да идуће седмице буде достављен у Министарство здравља и социјалне заштите РС, а наш приједлог је да међу првима вакцину против вируса корона приме старији од 65 година, здравствени радници, те високоризичне особе у смислу њиховог здравственог стања.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић нагласивши да је добро што је Српска исказала спремност и стала у ред за набавку руске вакцине

- Још је много непознаница у вези са вакцином. Не знамо да ли је монодозна, ни колико ће трајати имунитет код особа које се вакцинишу, тако да сада не можемо говорити детаљније о томе - рекао је Зељковић.

ГЛАС: Српска планира да набави милион комада руске вакцине. Хоће ли то бити довољно?

ЗЕЉКОВИЋ: Милион вакцина је планирано за скоро 100 одсто популације Републике Српске. На тај начин имали бисмо имунитет од око 90 одсто код особа код којих се развије, међутим, још је рано говорити о томе јер су то још иницијални преговори.

ГЛАС: Како оцјењујете тренутну епидемиолошку ситуацију у РС и шта је разлог троцифреног броја заражених дневно?

ЗЕЉКОВИЋ: У протеклих неколико дана имамо наставак неповољне епидемиолошке ситуације. Поједини грађани једноставно не препознају значај превенције, односно заштите од вируса корона. Непоштовање тих мјера од стране одређених појединаца даље шири вирус према другим особама. Највећи изазов су приватне забаве и окупљања, која се организују без икакве контроле и спровођења заштитних мјера које доводе до великог броја позитивних особа у појединим локалним заједницама. Апелујемо на локалне кризне штабове да морају схватити важност поштовања мјера и пооштравања истих уколико се епидемиолошка ситуација погоршава.

ГЛАС: Које мјере локални штабови могу пооштрити у том случају?

ЗЕЉКОВИЋ: Ријеч је о максималном броју особа на јавним мјестима, раду угоститељских и привредних субјеката, појачаној дезинфекцији. Уколико дође до погоршања епидемиолошке ситуације, може бити скраћено радно вријеме или промијењен максималан број људи за једним столом у угоститељским објектима. Из дана у дан видимо како се мијења ситуација у локалним заједницама. Пооштравање мјера мора бити резултат откривања конкретног узрока проширења заразе. Нећемо скраћивати радно вријеме угоститељима ако су приватне забаве проблем.

ГЛАС: Да ли сте већ неким локалним заједницама савјетовали пооштравање мјера?

ЗЕЉКОВИЋ: Било је разговора у претходном периоду са челницима одређених локалних заједница, међутим, од сљедеће седмице почињемо са одржавањем онлајн састанака са надлежним у општинама у којима расте број заражених.

ГЛАС: У којој фази епидемије је Српска?

ЗЕЉКОВИЋ: Први талас код нас није ни престао. Имали смо добру ситуацију на крају маја и у јуну, а онда је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације, тако да смо још у првом таласу.

ГЛАС: Имате ли податке у вези са серолошким тестирањем које врши Завод за трансфузијску медицину РС, колики проценат тестираних има антитијела?

ЗЕЉКОВИЋ: Тренутно немамо те податке, а у идућем периоду Институт ће затражити те податке како бисмо их могли анализирати.

Факултети

ГЛАС: Пред нама је и почетак академске године, шта је са препорукама за факултете?

ЗЕЉКОВИЋ: Институт припрема препоруке за високошколске образовне установе у РС које ћемо доставити ресорном министарству на консултације. С обзиром на то да је ријеч о пунољетним грађанима, они морају поштовати мјере које су тренутно на снази, а осим тога, током одржавања наставе мораће се поштовати физичка дистанца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана