Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS: Plan vakcinacije naredne sedmice u Vladi Srpske

Milijana Latinović
Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS: Plan vakcinacije naredne sedmice u Vladi Srpske

Plan vakcinacije je u fazi razrade i trebalo bi da iduće sedmice bude dostavljen u Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a naš prijedlog je da među prvima vakcinu protiv virusa korona prime stariji od 65 godina, zdravstveni radnici, te visokorizične osobe u smislu njihovog zdravstvenog stanja.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković naglasivši da je dobro što je Srpska iskazala spremnost i stala u red za nabavku ruske vakcine

- Još je mnogo nepoznanica u vezi sa vakcinom. Ne znamo da li je monodozna, ni koliko će trajati imunitet kod osoba koje se vakcinišu, tako da sada ne možemo govoriti detaljnije o tome - rekao je Zeljković.

GLAS: Srpska planira da nabavi milion komada ruske vakcine. Hoće li to biti dovoljno?

ZELjKOVIĆ: Milion vakcina je planirano za skoro 100 odsto populacije Republike Srpske. Na taj način imali bismo imunitet od oko 90 odsto kod osoba kod kojih se razvije, međutim, još je rano govoriti o tome jer su to još inicijalni pregovori.

GLAS: Kako ocjenjujete trenutnu epidemiološku situaciju u RS i šta je razlog trocifrenog broja zaraženih dnevno?

ZELjKOVIĆ: U proteklih nekoliko dana imamo nastavak nepovoljne epidemiološke situacije. Pojedini građani jednostavno ne prepoznaju značaj prevencije, odnosno zaštite od virusa korona. Nepoštovanje tih mjera od strane određenih pojedinaca dalje širi virus prema drugim osobama. Najveći izazov su privatne zabave i okupljanja, koja se organizuju bez ikakve kontrole i sprovođenja zaštitnih mjera koje dovode do velikog broja pozitivnih osoba u pojedinim lokalnim zajednicama. Apelujemo na lokalne krizne štabove da moraju shvatiti važnost poštovanja mjera i pooštravanja istih ukoliko se epidemiološka situacija pogoršava.

GLAS: Koje mjere lokalni štabovi mogu pooštriti u tom slučaju?

ZELjKOVIĆ: Riječ je o maksimalnom broju osoba na javnim mjestima, radu ugostiteljskih i privrednih subjekata, pojačanoj dezinfekciji. Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može biti skraćeno radno vrijeme ili promijenjen maksimalan broj ljudi za jednim stolom u ugostiteljskim objektima. Iz dana u dan vidimo kako se mijenja situacija u lokalnim zajednicama. Pooštravanje mjera mora biti rezultat otkrivanja konkretnog uzroka proširenja zaraze. Nećemo skraćivati radno vrijeme ugostiteljima ako su privatne zabave problem.

GLAS: Da li ste već nekim lokalnim zajednicama savjetovali pooštravanje mjera?

ZELjKOVIĆ: Bilo je razgovora u prethodnom periodu sa čelnicima određenih lokalnih zajednica, međutim, od sljedeće sedmice počinjemo sa održavanjem onlajn sastanaka sa nadležnim u opštinama u kojima raste broj zaraženih.

GLAS: U kojoj fazi epidemije je Srpska?

ZELjKOVIĆ: Prvi talas kod nas nije ni prestao. Imali smo dobru situaciju na kraju maja i u junu, a onda je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, tako da smo još u prvom talasu.

GLAS: Imate li podatke u vezi sa serološkim testiranjem koje vrši Zavod za transfuzijsku medicinu RS, koliki procenat testiranih ima antitijela?

ZELjKOVIĆ: Trenutno nemamo te podatke, a u idućem periodu Institut će zatražiti te podatke kako bismo ih mogli analizirati.

Fakulteti

GLAS: Pred nama je i početak akademske godine, šta je sa preporukama za fakultete?

ZELjKOVIĆ: Institut priprema preporuke za visokoškolske obrazovne ustanove u RS koje ćemo dostaviti resornom ministarstvu na konsultacije. S obzirom na to da je riječ o punoljetnim građanima, oni moraju poštovati mjere koje su trenutno na snazi, a osim toga, tokom održavanja nastave moraće se poštovati fizička distanca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana