Браћа из Брчког на челу нарко-клана

Горан Маунага
Браћа из Брчког на челу нарко-клана

Тренто - Браћа Захид (31) и Анис Шерифовић (37) из Брчког били су шефови организованог нарко-картела који је "балканском рутом" кријумчарио дрогу и на том послу зарадио око милион евра.

Они су заједно са држављанином БиХ Драженом Грабовцем (46) и 13 других нарко-дилера ухапшени у великој међународној акцији "Заги" на подручју Трента у Италији. Акцијом "Заги" обухваћено је још пет држављана БиХ који су у бјекству. Међу њима је и Адмир Шерифовић (61) - отац браће Шерифовић који је у бјекству.

Истрага је почела када је полиција на обали језера Канзолино у близини Перђине, гдје браћа Шерифовић имају пријављен боравак, пронашла одређену количину дроге. Шерифовићи су, пишу медији у Италији, у старој кући у градићу Мартина Франка успоставили логистичку базу, гдје су препакивали дрогу. Током претреса куће, иза једног ормара је пронађена рупа у којој су била скривена два пиштоља са три шаржера и 71 метком. Шерифовићи, који су дугогодишњи становници Перђине, нису жељели да објасне разлог за посједовање оружја.

- Унутар нарко-картела је било проблема и отац браће Шерифовић, који живи у Брчком, морао је дати гаранцију за синове код својих босова у БиХ и Хрватској због мањка новца - тврде италијански медији.

Италијанска полиција је саопштила да је криминална група из БиХ преко Хрватске и Словеније, такозваном балканском рутом, кријумчарила наркотике у Италију. У картелу су користили малољетне особе за растурање дроге, а прљави новац су "прали" убацивањем у легалне активности. Тако је једина жена у групи, Елиса Мосер, водила пољопривредну фарму у чије пословање је убацивала прљави новац.

Током акције, поред браће Шерифовић, ухапшен је и трговац Антонио Гароло, познат по продаји пилића у регији Тренто. Италијански медији наводе да су становници те регије били изненађени што је Гароло био укључен у препродају дроге, а за њега су рекли да није имао финансијских проблема и да је водио нормалан живот.

Осим Адмира Шерифовића у бјекству су и држављани БиХ Елдин Каметовић (37), Саша Радевић (43), Мерис Халичевић (30) и Борис Торбица (40) те двојица држављана Хрватске. Поред њих, у групи су били и држављани Македоније и Марока.

Претресом просторија које користе осумњичени заплијењено је око 11 килограма дроге, аутомобили, оружје и новац за које се сумња да потичу од кривичног дјела.

Акцију "Заги" спровеле су италијанска и словеначка полиција, а подршку су им пружиле и полицијске агенције БиХ, Хрватске и Аустрије.

Изнуда

Италијански медији пишу да су Анис Шерифовић и Италијан Матео Галеацо Пиколото, који је такође ухапшен у акцији, изнудили новац од Симонеа Пуечера, који им је дао 26.000 евра.

Мислили да је Пуечеро, још један Италијан ухапшен у акцији, украо неколико пакета дроге који су били похрањени у његовој брвнари у ски-центру Панарота. Дрогу је, у ствари, узела полиција, али криминалци то нису знали, па је Пуечеро исплатио новац који је посудио од рођака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана