Бошњаци уложили нови вето због референдума

Свјетлана Шурлан
Бошњаци уложили нови вето због референдума

Бањалука - Клуб Бошњака у Вијећу народа РС ставио је јуче вето на одлуку Народне скупштине РС о формирању Комисије за спровођење референдума о одлукама које су наметнули високи представници, а посебно о Суду и Тужилаштву БиХ истичући да је њоме повријеђен витални национални интерес.

Предсједник Клуба Бошњака Мујо Хаџиомеровић рекао је да су материјали које су делегати разматрали резултат неодговорне, површне и дискриминирајуће политике.

- Клуб Бошњака је једногласно одлучио да покрене процедуру за заштиту виталног националног интереса у вези са одлуком о формирању Комисије за спровођење референдума и Регулаторне комисије за енергетику - истакао је Хаџиомеровић.

Додао је да чланови 17. и 19. Закона о референдуму и грађанској иницијативи предвиђају да одлуке о формирању комисије за спровођење референдума и о расписивању референдума морају бити донесене истовремено.

- И у досадашњој пракси је то био случај. Зашто је сада одвојено, то би требало да знају предлагачи и нека грађани цијене шта се то дешава - истакао је Хаџиомеровић.

Он је истакао да је расписивање референдума против Устава и Дејтонског споразума.

- Жалим што ће се опет неко наћи да каже да Клуб Бошњака злоупотребљава витални национални интерес иако то није случај - казао је Хаџиомеровић.

Говорећи о именовању Регулаторне комисије за енергетику, Хаџиомеровић је казао да је за њеног члана био предложен припадник бошњачког народа, али је именован једнонационални састав.

- Надам се да ће Уставни суд РС прихватити аргументе које је Клуб Бошњака навео приликом оспоравања наведених комисија - истакао је Хаџиомеровић.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да ће референдум бити одржан упркос опструкцијама.

- Видим да су они који оспоравају референдум превише нервозни, поготово они из РС. Ми ћемо изаћи на референдум оног тренутка када отклонимо све процедуралне, да не кажем, сметње које на сваком кораку покушавају да подметну. Ако Уставни суд донесе одлуку да је то супротно Уставу или забрани референдум, ми ћемо опет инсистирати на тој чињеници и борићемо се за одржавање референдума свим правним и политичким средствима - рекао је Додик.

Коментаришући наводе челника странака Савеза за промјене да СНСД све закључке доноси из страха, Додик је казао да је био пред многим ауторитетима у свијету када су пријетили њему и његовој породици, па није имао страх наставивши да се бави политиком на исти начин.

- Овдје се ради о неодговорности и одговорности, а не о страху - рекао је Додик.

У Клубу Срба су истакли да нема ништа спорно у вези са референдумом.

- Клуб Срба је прихватио све одлуке парламента о референдуму. Немамо никаквих примједби - рекао је делегат тог клуба Живко Марјанац.

Коментаришући одлуку Клуба Бошњака о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса у вези са одлуком о формирању Комисије за спровођење референдума, Марјанац је рекао да су аргументи на страни Народне скупштине.

- Нигдје не пише да одлуке о референдуму и о комисији морају да буду донесене истовремено. То је само њихово мишљење - рекао је Марјанац.

Члан Комисије за спровођење референдума Миле Дмичић рекао је да примједба која се односи на истовременост доношења одлука о расписивању референдума и формирању Комисије за спровођење референдума није аргументована.

-  Истовремено је донесена одлука о расписивању референдума и задужено надлежно скупштинско тијело да припреми приједлог састава комисије - казао је Дмичић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић казао је да је одлука о референдуму у процедури и да политичке манипулације или острашћеност неке стране не доприносе бољој атмосфери.

Уставни суд БиХ

Мујо Хаџиомеровић је казао да ће апелација Уставном суду БиХ у вези са одлуком о расписивању референдума бити упућена након што та одлука буде објављена у "Службеном гласнику РС".

- Имамо све припремљено и спремни смо на то - казао је Хаџиомеровић.

Уставни Суд РС закључио је одлучујући на основу вета Клуба Бошњака да одлуком о расписивању референдума није угрожен витални национални интерес било којег народа.

 

15. јул - Народна скупштина РС донијела одлуку о расписивању референдума

9. септембар - Вијеће за заштиту виталног интереса при Уставном суду РС одбило вето Бошњака на одлуку о расписивању референдума

23. септембар - Народна скупштина донијела одлуку о именовању Комисије за спровођење референдума без представника опозиције и бошњачких странака јер их нису ни предложили

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана