Бошњаци смијенили главног тужиоца, Срби и Хрвати изабрали новог: Политички кључ руши правосуђе

Дарко Момић
Бошњаци смијенили главног тужиоца, Срби и Хрвати изабрали новог: Политички кључ руши правосуђе

БАЊАЛУКА - Гордана Тадић смијењена је са функције главног тужиоца БиХ гласовима искључиво бошњачких чланова Високог судског и тужилачког савјета БиХ, док је Миланко Кајганић за в.д. главног тужиоца изабран гласовима Срба и Хрвата, без подршке иједног Бошњака.

Ово одлучивање ВСТС-а по националном кључу представља резултат вишегодишњег бошњачког политичког притиска и њиховог настојања да преузму контролу над правосуђем на нивоу БиХ. Крајњи резултат тих настојања могло би да буде потпуно разарање и ове институције и правосуђа на нивоу БиХ.

То је данас поручио високи функционер ХДЗ-а БиХ и бивши министар правде у Савјету министара Бариша Чолак, који је рекао да је смјена Гордане Тадић политичка, како би СДА преузела потпуну контролу над правосуђем БиХ.

- Свако ко прати медије и данашњу климу која је створена око Тадићеве био је свјестан да ће доћи до њене смјене, јер је то најављено из СДА и њихових гласноговорника - рекао је Чолак.

Он је додао да су прво требали да овладају законодавном и извршном влашћу путем Централне изборне комисије, а потом су кренули и на трећи стуб власти.

- Успоставили су контролу над ВСТС-ом, али то им није било довољно, па су, поред контроле Суда БиХ и ВСТС-а, преузели контролу и над Тужилаштвом БиХ - казао је Чолак.

Он је поновио да је смјена Тадићеве политичка и да је читав поступак од самог почетка био својеврсна фарса, почев од именовања чланова и Првостепене и Другостепене дисциплинске комисије, па до самог ВСТС-а.

- На крају смо добили одлуку коју је донио једнонационални састав ВСТС-а, што је заиста ружно и тужно - оцијенио је Чолак.

Он је констатовао да ће се овом смјеном још више продубити криза и закомпликовати даљи односи у БиХ.

- Ово сигурно није добро и умјесто да лијечимо наше правосуђе, оваквим потезима и политичким утицајем оно се још више одваја од његове темељне функције, од непристрасности и професионалности, чиме би се правосуђе требало одликовати -  нагласио је Чолак.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да је стварање, како каже, непотребних националних фронтова у ВСТС-у реакција на притисак који годинама долази са једне стране.

- Као што су бројни други потези и дешавања на политичком плану реакција због сталних притисака и прегласавања, тако видим и ово гласање на посљедњој сједници ВСТС-а. Све накарадно што се дешава у БиХ, прије свега у вези са правосуђем, представља реаговање и револт због понашања једне, а сви знамо, које стране - каже Новаковић Бурсаћ за “Глас Српске”.

Срђан Форца, Славо Лакић, Јадранка Станишић, Александра Обрадовић, Сњежана Петковић, Жељка Радовић и Давор Мартиновић гласали су за Миланка Кајганића приликом избора в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ. За смјену Гордане Тадић су гласали Халил Лагумџија, Амила Куносић Мимица, Санела Бутиган Горушановић, Санин Богунић, Лејла Хаџић и Мустафа Шабић.

Притисци

В.д. главног тужиоца БиХ Миланко Кајганић, говорећи о политичким притисцима на тужилаштво и тужиоце, рекао је за Н1 да су “тужиоци Тужилаштва БиХ, али и остали тужиоци у БиХ, у могућности да се одупру било каквом политичком утицају”.

- То ће бити моја дужност и у фокусу мога рада у наредном периоду. Радимо у складу с позитивним правним прописима и законима БиХ и на тај начин се најбоље бранимо од било каквих утицаја са стране, укључујући утицаје политичких партија или политичких личности - рекао је Кајганић.

Коментаришући наводе да је “човјек Милана Тегелтије”, он је рекао да је именован у Тужилаштво БиХ када је предсједник ВСТС-а био Милорад Новковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана