Бошњацима споран закон о заштити ћирилице

ГС
Бошњацима споран закон о заштити ћирилице

БАЊАЛУКА - Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске, на данашњој сједници донио је одлуку о покретању заштите виталног националног интереса на Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма.

У образложењу за ову одлуку кажу да сматрају да је наведени закон „супротан одредбама устава ентитета и државе БиХ“.

-У њима је јасно дефинисано да су у БиХ равноправна оба писма и ћирилица и латиница, као и језици бошњачког, српског и хрватског народа - кажу из Клуба Бошњака.

Клуб Бошњака очекује да ће Уставни суд Републике Српске ставити ван снаге наведени закон, а ако то не уради, Клуб Бошњака ће поднијети апелацију за оцјену уставности Уставном суду БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. септембра на посебној сједници по хитном поступку Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма.

Тада је образложено да доношење Закона подстиче, не само заштиту и очување српског језика и ћирилице као нематеријалног културног насљеђа, већ и осигурава његово преношење будућим генерацијама у изворном облику и ширење сазнања о његовим вриједностима.

-Закон ће имати позитиван утицај и на образовање из разлога што подстиче правилно изражавање, познавање и правилну употребу језика српског народа и ћириличног писма – стоји у убразложењу.

И Скупштина Србије усвојила је истог дана Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана