Босић: На бошњачким странкама је да одлуче хоће ли наставити политику конфликата

Агенције
Босић: На бошњачким странкама је да одлуче хоће ли наставити политику конфликата

Сарајево - Позиција СДС-а је да жели да уђе у нови Савјет министара, односно у власт на нивоу Босне и Херцеговине, и овдје се ствари ломе на принципу хоће ли, у ствари, остати исти принцип власти, односно, хоће ли Додик, уз Човића, бити доминантан у власти на нивоу Босне и Херцеговине и у Савјету министара.

Ово је данас, гостујући у емисији "Данас" Радија Босне и Херцеговине, изјавио предсједник СДС-а Младен Босић на питање новинара каква је позиција ове странке у преговорима око формирања власти на државном нивоу, саопштено је из ове медијске куће.

"То је осовина која је била доминантна у претходном периоду и која је диктирала ствари, односно, диктирала политичку кризу. Ја разумијем зашто Човић инсистира да мора бити Додик тај који ће бити у име Републике Српске у власти, јер једноставно он има политички договор са Додиком да гурају заједно пројекат који доминантно држи Човић као своју политичку платформу око будућих промјена Дејтонског споразума и рјешавања питања Хрвата. Наша позиција је другачија. Ми сматрамо да у том случају не треба стајати ни на страну Хрвата, ни на страну Бошњака, него покушати наћи договор који је прихватљив за све", рекао је Босић.

Значи, додао је, ту ће доминантно одлучивати бошњачке политичке странке, односно странке из Федерације које нису ХДЗ, о томе да ли ће допустити да и у будућој власти осовина Додик - Човић буде та која диктира стање у Босни и Херцеговини.

На питање да ли то значи да такав став ХДЗ-а већ у старту, у извјесном смислу, слаби позицију СДС-а у преговорима, Босић наглашава да је практично на бошњачким странкама да одлуче.

"Имају могућност да бирају хоће ли наставити политику конфликта и међунационалних односа или ће почети неку другу политику. Ми сматрамо да у Босни и Херцеговини, да би кренула напријед, треба промијенити основе политике. Треба, слажем се, рјешавати и ова отворена питања која се тичу, прије свега, Сејдић - Финци, па и положаја Хрвата, али не на основу нереалних жеља, него на основу тога како омогућити људима да боље живе и да њихова дјеца могу овдје да остваре перспективу. Уколико се настави политика као у протекле 4 године, то неће бити могуће", оцијенио је Босић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана