Богданић: У посљедњих пет година у здравство уложено 300 милиона КМ

Срна
Богданић: У посљедњих пет година у здравство уложено 300 милиона КМ

Бањалука - У посљедњих пет година у здравствени систем Републике Српске уложено је више од 300 милиона КМ, док је током претходних 12 година уложено више од 700 милиона КМ, истиче министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић.

Богданић у интервјуу Срни најављује да ће укупна улагања у капиталне пројекте у здравственом сектору Републике Српске, заједно са пројектима у припреми, у периоду од 2006. до 2018. године прећи 900 милиона КМ.


Све клинике из центра Бањалуке биће пресељене на локацију Паприковац до 23. септембра, те ће се на тај начин пустити у рад новоизграђено сјеверно крило УКЦ Републике Српске. Тиме ће бити заокружена цјелина - поликлиника са специјалистичким амбулантама, стационарним дијелом и ургентни блок/траума.

Богданић наводи да ће УКЦ Републике Српске, пресељењем клиника из центра града, све услуге пацијентима пружати на локацији Паприковац, изузев психијатрије.

“План је да и Клиника за психијатрију буде изграђена на локацији Паприковац. Она по својој природи мора бити дислоцирана од саме централне зграде.

Ми већ разговарамо са Европском банком за развој о кредиту којим би се финансирала изградња те клинике у склопу УКЦ-а и реконструкција Јакеша, Сокоца и још неких психијатријских, односно установа социјалне заштите”, открива Богданић.

Изградња Болнице у Источном Сарајеву, такође, тече по плану. Она би у потпуности требала да буде изграђена до краја године, а министар истиче да би већ почетком октобра одређена одјељења и дијелови болнице требали да буду премјештени у новоизграђени објекат и да почне са радом.

Расписан је тендер за изградњу болнице у Добоју, који ће бити отворен до 3. августа, и очекује се да, уколико буде све по плану, крајем августа, односно почетком септембра, буде потписан уговор и да почну радови на изградњи ове болнице.

Богданић указује на чињеницу да из цијелог региона, па и из здравственог система Српске, радници одлазе и да је то појачано током посљедњих година. Он наводи да је, можда, Српска претрпјела најмање одлазака, те да је то много израженије у Словенији и Хрватској.

“Најизраженији је одлив средњег медицинског кадра, а када је ријеч о љекарима одлазака је много мање. Немате ниједног универзитеског професора, врхунског хирурга или неурохирурга да је напустио ове просторе”, напомиње Богданић.

Говорећи о социјалној заштити, Богданић наглашава да је дошло до значајних помака који су у неком дијелу јединствени, наводећи увођење материнског додатка за незапослене породиље.

“Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сугерисала је да се измијени Закон о социјалној заштити и на тај начин смо увели матерински додатак за мајке које рађају, а које нису запослене, што је револуционарна мјера”, напомиње Богданић у интервјуу Срни.

Богданић подсјећа да је у оквиру социјалне заштите усвојен Закон о знаковном језику, те да је одлуком Владе Српске уведена лична инвалиднина за цивилне инвалиде.

Он наглашава да је Влада Српске била веома осјетљива према социјалним категоријама и да је то нешто што треба да буде истакнуто и да се зна да је, без обзира на све потешкоће функционисања и економску ситуацију, Влада водила рачуна о овој категорији становништва.

Министар оцјењује да у наредном периоду код доношења закона о платама запослених у здравству треба наћи начин да се одвоји рад од нерада.

“Онај ко пуно ради, ко има велики број операција и других дијагностичких прегледа или медицинска сестра која је посебно вриједна треба да имају могућност да буду боље плаћени, а да, са друге стране, они који само долазе на посао буду мање плаћени”, истиче Богданић.

Он није задовољан организацијом здравствених установа које немају правилан однос према пацијенту и истиче да љубазност мора бити присутна без обзира на све потешкоће.

“Разумијем да су здравствени радници преоптерећени, да нису довољно плаћени, да и на томе треба радити, али наш однос према пацијенту мора бити на првом мјесту и то је оно што у наредном периоду треба поправљати”, напомиње Богданић.

Он указује да је потребно стално улагати у кадар, едукацију и стварати људски потенцијал који се не може надомјестити било каквом финансијском или другом мјером.

“Ако немате свој кадар и ако немате довољно едуковане људе - немате систем. Ми смо доста радили на томе, али мислим да је могло и требало више и да у наредном периоду на то треба обратити пажњу”, закључује Богданић у интервјуу Срни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана