Бјелогрлић и Трифуновић у одбрани Дивјака

Драгана Келеч
Бјелогрлић и Трифуновић у одбрани Дивјака

СAРAЈЕВО - Српски глумац и режисер Драган Бјелогрлић направио је скандал уочи премијере свог филма "Монтевидео, Бог те видео" у Сарајеву изјавивши да му је жао што премијери неће присуствовати бивши генерал Aрмије РБиХ Јован Дивјак који је прошле седмице ухапшен у Бечу због убиства 42 српска војника ЈНA у Добровољачкој улици у Сарајеву.

- Просто ми је жао што Јово неће бити вечерас на премијери мог филма, а претпостављам да ће се то ријешити на безболан начин. Непријатно ми је да говорим о нечему што не знам и да дајем неке изјаве. Мени је само жао што неће бити ту вечерас - рекао је Бјелогрлић у интервјуу Радио Сарајеву.

Он је додао да претпоставља да је Дивјак "ухапшен за нешто што му се приписује за нешто што се десило за вријеме рата у Сарајеву".

- Први пут када сам дошао у Сарајево на Сарајево филм фестивал 1998. године провео сам добар део дана са Јовом, причали смо све и свашта. Тада сам био са покојним Мирзом Делибашићем и Даворином Поповићем и тада смо сви заједно отишли на ручак. Чак смо и у "Млијечном путу" имали једну сцену заједно. Често смо се виђали по Сарајеву и разговарали. Осим првог дана никада са њим нисам причао о политици и о дешавањима у рату. Увек смо причали о неким другим стварима - рекао је Бјелогрлић.

Осим Бјелогрлића испад на сарајевској премијери филма "Монтевидео, Бог те видео" направио је још један српски глумац Сергеј Трифуновић који се појавио у мајици с ликом Јована Дивјака.

Трифуновић се на забави послије пројекције филма "Монтевидео, Бог те видео" у биоскопу "Митинг поинт" у петак увече појавио у мајици са бијелим обрисима пензионисаног генерала Aрмије РБиХ и натписом "СараЈово". Трифуновић, који у "Монтевидеу" има тек епизодну улогу, усликан је како се, окружен хостесама, задовољно смјешка послије премијере.

Коментаришући скандал глумац је рекао да се ради о случајности, а не о гесту.

- Били смо на журци поводом филма "Монтевидео" у биоскопу "Митинг поинт" у Сарајеву где се играло и забављало и ја сам се ознојио и хтео да одем у хотел да променим мајицу, а неко ми је у гужви рекао - Нема потребе, имамо пар мајица и добацио ми неку црну у најлон кеси - рекао је Трифуновић.

sergejЗанимљиво је да су поједини федерални портали објавили фотографије на којима се види Трифуновић у кошуљи испод које се види мајица са ликом Дивјака.

Трифуновић је додао да је видио да је на мајици била силуета људског лика.

- Мени је личило на папу Војтилу, па сам га у шали упитао: "Јел' то папа"? - "Није, овај ти је православни", добацио је неко кроз смех, а ја сам се на брзину пресвукао. Aтмосфера је била врло пријатељска и ни на крај памети ми није падало да би могло бити икаквих проблема - рекао је Трифуновић.

Он је устврдио да је за Дивјака први пут у животу чуо када је екипа филма из Мостара кретала за Сарајево и кад је неко јавио да су у Сарајеву демонстрације због хапшења Дивјака.

- Извињавам се ако сам овим актом било кога повредио, заиста није било намере - рекао је Трифуновић.

sergej 2Из продукцијске куће режисера филма Драгана Бјелогрлића "Интермедиа нетворк" саопштено је да Трифуновић није дошао у мајици са ликом Дивјака на премијеру, већ је највјероватније касније обукао.

- Уосталом, то је његова лична ствар и његов лични наступ - наводи се у саопштењу продукцијске куће.

Занимљиво је да је Трифуновић у једном интервјуу прије неколико година говорио о злочинима над Србима који пролазе некажњено укључујући и онима које је починио Насер Орић, саборац Јована Дивјака из Aрмије РБиХ.

Бојкот

Послије Бјелогрлићевог и Трифуновићевог испада на "Фејсбуку" се појавила група која позива на бојкот филма "Монтевидео, Бог те видео".

"Фејсбуковци" су Бјелогрлића назвали модерним Вуком Бранковићем и припадником антисрпског покрета и да је показао колико нема осјећај припадности и солидарности са својим народом, који се борио за опстанак у БиХ.

На бојкот филма "Монтевидео, Бог те видео" позвао је и један портал из Пала, гдје је премијера заказана за вечерас и сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана