Бивши командант Специјалне бригаде полиције РС тужио БиХ

Срна
Бивши командант Специјалне бригаде полиције РС тужио БиХ

Сарајево - Бивши командант Специјалне бригаде полиције Српске Горан Сарић, након што је правоснажно ослобођен оптужбе за злочин у Сребреници, тужио је БиХ ради накнаде нематеријалне штете због времена које је провео под мјерама забране, са захтјевом да му буде исплаћено 30.000 КМ, док Правобранилаштво БиХ сматра да је захтјев неоснован.

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је крајем прошле године првостепену одлуку тог суда којом је Сарић ослобођен оптужбе за ратни злочин у Сребреници у јулу 1995. године, односно да је издао упутства и вршио контролу над замјеником Љубомиром Боровчанином, који је у Хашком трибуналу осуђен на 17 година затвора за злочине у Сребреници.

На рочишту на којем је расправљано о тужбеном захтјеву речено је да је Сарић под мјерама забране провео више од четири и по године, те да је одређени период био у кућном притвору, преноси Бирн.

Олег Грубач, вјештак медицинске струке, изјавио је да су мјере забране, поготово кућни притвор, утицале на Сарићево психичко стање у виду поремећаја прилагођавања и благе депресије, као и да је на интензитет стреса утицала дужина кривичног поступка.

Сарићев заступник Загорка Ступар навела је да он одустаје од дијела тужбе који се односи на накнаду материјалне штете и поставила захтјев да му буде исплаћен износ од 30.000 КМ са затезном каматом, као и да му БиХ надокнади трошкове поступка.

- Овај износ се тражи на име накнаде нематеријалне штете и претрпљене душевне боли настале због повреде права на слободу - нагласила је Ступарева.

Нађа Хозић, помоћник правобраниоца БиХ, рекла је да нема утемељења за одговорност БиХ због вођења кривичног поступка и мјера забране пошто то нису правни основи за накнаду штете, те је приговорила на налаз и мишљење вјештака Грубача.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана