Бисера Турковић одбија да испоштује национални кључ: За Србе нема мјеста у врху МИП-а

Александар Стојановић
Бисера Турковић одбија да испоштује национални кључ: За Србе нема мјеста у врху МИП-а

САРАЈЕВО - На мјесту помоћника Бисере Турковић и на руководећим функцијама у Министарству иностраних послова нема ниједног Србина, а недавно је на овај проблем указала и Агенција за државну службу. Турковићева од преузимања свог мандата не жели да на једно од четири помоћничка мјеста постави Србина, а умјесто тога један Бошњак је помоћник у два ресора, сазнаје “Глас Српске”.

Министарство је недавно расписало интерни конкурс за помоћника, приликом којег је састављена Комисија од руководилаца у МИП-у која би требало да оцјењује кандидате, али у Комисију су именована два Бошњака и један Хрват, због чега је Агенција није дала сагласност, јер није испоштован национални баланс.

- Агенција није могла дати сагласност из разлога националне избалансираности, иако се она може довести у везу и са значајем позиције помоћника министра - кратко су “Гласу Српске” одговорили из Агенције.

Како је “Гласу Српске” рекао добро упућен извор у дешавања у МИП-у, проблем је што ни на руководећим позицијама нема Срба и онда се поставља питање како ће уопште бити могуће именовати Комисију у којој ће бити испоштован национални кључ.

- Дјелује да се то ради свјесно, како би један човјек имао двије функције. Наиме, у министарству постоје четири помоћничка мјеста и једно, које је припадало Србима је упражњено, а министарка је умјесто да коначно постави Србина, одлучила да један од помоћника постане и вршилац дужности на другој функцији. Тако сада један човјек обавља функције на два помоћничка мјеста - рекао је извор.

Ипак, из Агенције кажу да рјешење за овај проблем постоји и да постоје кораци по којима се може дјеловати.

- Најприје, у комисију се може именовати вршилац дужности ако постоји, а ако не, тада Министарство може тражити од Агенције именовање једног члана комисије са листе експерата - одговорили су из Агенције.

Међутим, ово је хронични проблем министарства на који се годинама упозорава, а овај посљедњи случај само је наставак лоше организације у МИП-у и дипломатско-конзуларној мрежи. Због тога је у на иницијативу Душанке Мајкић у Дому народа покренута расправа о раду и организацији у МИП-у. Она у изјави за “Глас Српске” истиче да је баш због тога што је у питању хронични проблем, потребно да се сви укључе у расправу о функционисању министарства.

- Тај проблем да Срби нису на руководећим функцијама вуче се још од раније, а дио одговорности сносимо и ми Срби, јер претходни министар Црнадак није урадио ништа како би се то исправило. Зато данас имамо овако лоше стање у Министарству и због тога је важно да се отвори шира расправа, да се укаже на проблеме и да их покушамо заједно ријешити - истиче Мајкићева.

Она додаје да очекује да ће МИП ускоро прослиједити извјештај о раду како би делати у Дому народа имали могућност да расправљају о овој теми.

Агенција

Проблем да на помоћничким мјестима нема Срба вуче се већ дуже вријеме, а из Агенције за државну службу кажу да они нису на овај проблем указивали, јер то није у њиховој надлежности.

- Закон о државној служби у институцијама БиХ каже да “структуру државних службеника оквирно одражава националну структуру БиХ према посљедњем попису”. Дакле, Агенција је надлежна за читаву службу, а не за службенике једне институције, поготово не за један ниво државних службеника - истичу из Агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана