Bisera Turković odbija da ispoštuje nacionalni ključ: Za Srbe nema mjesta u vrhu MIP-a

Aleksandar Stojanović
Bisera Turković odbija da ispoštuje nacionalni ključ: Za Srbe nema mjesta u vrhu MIP-a

SARAJEVO - Na mjestu pomoćnika Bisere Turković i na rukovodećim funkcijama u Ministarstvu inostranih poslova nema nijednog Srbina, a nedavno je na ovaj problem ukazala i Agencija za državnu službu. Turkovićeva od preuzimanja svog mandata ne želi da na jedno od četiri pomoćnička mjesta postavi Srbina, a umjesto toga jedan Bošnjak je pomoćnik u dva resora, saznaje “Glas Srpske”.

Ministarstvo je nedavno raspisalo interni konkurs za pomoćnika, prilikom kojeg je sastavljena Komisija od rukovodilaca u MIP-u koja bi trebalo da ocjenjuje kandidate, ali u Komisiju su imenovana dva Bošnjaka i jedan Hrvat, zbog čega je Agencija nije dala saglasnost, jer nije ispoštovan nacionalni balans.

- Agencija nije mogla dati saglasnost iz razloga nacionalne izbalansiranosti, iako se ona može dovesti u vezu i sa značajem pozicije pomoćnika ministra - kratko su “Glasu Srpske” odgovorili iz Agencije.

Kako je “Glasu Srpske” rekao dobro upućen izvor u dešavanja u MIP-u, problem je što ni na rukovodećim pozicijama nema Srba i onda se postavlja pitanje kako će uopšte biti moguće imenovati Komisiju u kojoj će biti ispoštovan nacionalni ključ.

- Djeluje da se to radi svjesno, kako bi jedan čovjek imao dvije funkcije. Naime, u ministarstvu postoje četiri pomoćnička mjesta i jedno, koje je pripadalo Srbima je upražnjeno, a ministarka je umjesto da konačno postavi Srbina, odlučila da jedan od pomoćnika postane i vršilac dužnosti na drugoj funkciji. Tako sada jedan čovjek obavlja funkcije na dva pomoćnička mjesta - rekao je izvor.

Ipak, iz Agencije kažu da rješenje za ovaj problem postoji i da postoje koraci po kojima se može djelovati.

- Najprije, u komisiju se može imenovati vršilac dužnosti ako postoji, a ako ne, tada Ministarstvo može tražiti od Agencije imenovanje jednog člana komisije sa liste eksperata - odgovorili su iz Agencije.

Međutim, ovo je hronični problem ministarstva na koji se godinama upozorava, a ovaj posljednji slučaj samo je nastavak loše organizacije u MIP-u i diplomatsko-konzularnoj mreži. Zbog toga je u na inicijativu Dušanke Majkić u Domu naroda pokrenuta rasprava o radu i organizaciji u MIP-u. Ona u izjavi za “Glas Srpske” ističe da je baš zbog toga što je u pitanju hronični problem, potrebno da se svi uključe u raspravu o funkcionisanju ministarstva.

- Taj problem da Srbi nisu na rukovodećim funkcijama vuče se još od ranije, a dio odgovornosti snosimo i mi Srbi, jer prethodni ministar Crnadak nije uradio ništa kako bi se to ispravilo. Zato danas imamo ovako loše stanje u Ministarstvu i zbog toga je važno da se otvori šira rasprava, da se ukaže na probleme i da ih pokušamo zajedno riješiti - ističe Majkićeva.

Ona dodaje da očekuje da će MIP uskoro proslijediti izvještaj o radu kako bi delati u Domu naroda imali mogućnost da raspravljaju o ovoj temi.

Agencija

Problem da na pomoćničkim mjestima nema Srba vuče se već duže vrijeme, a iz Agencije za državnu službu kažu da oni nisu na ovaj problem ukazivali, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

- Zakon o državnoj službi u institucijama BiH kaže da “strukturu državnih službenika okvirno odražava nacionalnu strukturu BiH prema posljednjem popisu”. Dakle, Agencija je nadležna za čitavu službu, a ne za službenike jedne institucije, pogotovo ne za jedan nivo državnih službenika - ističu iz Agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana