БиХ у блокади до наредних избора

Жељка Домазет
БиХ у блокади до наредних избора

Сарајево - Уколико се главни политички актери и даље буду чврсто држали својих ставова када је у питању именовање предсједавајућег Савјета министара и усвајање Годишњег националног програму за НАТО, БиХ би у блокади могла да дочека и наредне изборе, тврде саговорници “Гласа Српске”.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након што је отказано гласање о АНП-у и кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ оцијенио је да БиХ улази у нови застој, али је поновио да неће гласати за АНП.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк оцијенили су јуче да је потребно што прије формирати Савјет министара и власт у Федерацији БиХ.

Вишковић је истакао је да неформирање власти на нивоу БиХ и у ФБиХ онемогућава рјешавање многих животних и економских питања. 

- Рјешавање тих проблема грађани очекују од својих изабраних представника - поручио је Вишковић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Сташа Кошарац рекао је да СНСД-у желе да оспоре право да  имплементира изборну вољу грађана РС. Он је поручио српским министрима у Савјету министара да, уколико желе да ојачају РС, једини пут и једини начин је да се повуку из Савјета министара.

Он је констатовао да САД и Велика Британија диктирају потезе бошњачким политичким структурама и продубљују политичку кризу.

- Уколико представници САД и Велике Британије стоје иза рушења споразума лидера три најјаче српске, бошњачке и хрватске странке, они тиме крше основне постулате Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, који кажу да се власт у заједничким институцијама у Сарајеву саставља од легитимних представника та три народа - рекао је Кошарац.

Замјеник предсједника СДА Адил Османовић рекао је за “Глас Српске” да разговоре треба наставити и наћи компромис који ће бити прихватљив и СНСД-у и СДА.

- Ми смо потписани споразум сматрали потпуно јасним, а то је да ће прије именовања предсједавајућег Савјета министара редукован АНП бити упућен према сједишту НАТО-а. Мислили смо да ће и Додик то прихватити, али видимо да до компромиса није дошло - рекао је Османовић.

Он је оцијенио да није искључена ни могућност да парализа БиХ буде настављена до наредних избора.

- Све је могуће. Могуће је и да овај Савјет министара остане до 2022. године, што не би било добро, а могуће је и да буде именован нови Савјет министара. Не може ни Додик тако искључиво да се понаша и да не прихвата обавезе које су прихватили - рекао је Османовић.

Он је одбацио могућност повлачења СНСД-а и коалиционих партнера из парламентарне већине.

- Неће се повући СНСД. Њима је јако стало да уђу не само у Савјет министара него и на друге директорске позиције када су у питању агенције - рекао је Османовић.

Лидер СББ-а Фахрудин Радончић Додикову најаву могућег изласка из коалиције назвао је “политичким блефом”.

- Апсолутно подржавам ставове Комшића и Џаферовића. Мислим да ту неће бити никаквих помака на штету нашег евроатлантског пута - рекао је Радончић.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Илија Цвитановић оцијенио је да ће БиХ дочекати наредне изборе без новог Савјета министара и Владе ФБиХ.

- То не би било добро јер ни међународна заједница више не би БиХ сматрала кредибилним партнером. Ближи сам томе да вјерујем да ће се,  ипак, у овом периоду који је пред нама наћи компромис јер је то једино рјешење за БиХ - казао је Цвитановић.

Вигемарк: АНП није чланство

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк оцијенио је да су за БиХ важне и НАТО и ЕУ интеграције, али да подношење АНП-а не значи и чланство у НАТО-у. Он је истакао да је сада фокус на путу БиХ ка ЕУ, те да ЕУ жали што није дошло до именовања предсједавајућег Савјета министара, те да треба хитно радити на томе.

- Нема потребе да се прави драматична ситуација, већ политички лидери треба да имплементирају споразум који су сами потписали, а ако има неспоразума, треба их рјешавати кроз договор - поручио је Вигемарк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана