BiH u blokadi do narednih izbora

Željka Domazet
BiH u blokadi do narednih izbora

Sarajevo - Ukoliko se glavni politički akteri i dalje budu čvrsto držali svojih stavova kada je u pitanju imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara i usvajanje Godišnjeg nacionalnog programu za NATO, BiH bi u blokadi mogla da dočeka i naredne izbore, tvrde sagovornici “Glasa Srpske”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon što je otkazano glasanje o ANP-u i kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH ocijenio je da BiH ulazi u novi zastoj, ali je ponovio da neće glasati za ANP.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark ocijenili su juče da je potrebno što prije formirati Savjet ministara i vlast u Federaciji BiH.

Višković je istakao je da neformiranje vlasti na nivou BiH i u FBiH onemogućava rješavanje mnogih životnih i ekonomskih pitanja. 

- Rješavanje tih problema građani očekuju od svojih izabranih predstavnika - poručio je Višković.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac rekao je da SNSD-u žele da ospore pravo da  implementira izbornu volju građana RS. On je poručio srpskim ministrima u Savjetu ministara da, ukoliko žele da ojačaju RS, jedini put i jedini način je da se povuku iz Savjeta ministara.

On je konstatovao da SAD i Velika Britanija diktiraju poteze bošnjačkim političkim strukturama i produbljuju političku krizu.

- Ukoliko predstavnici SAD i Velike Britanije stoje iza rušenja sporazuma lidera tri najjače srpske, bošnjačke i hrvatske stranke, oni time krše osnovne postulate Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koji kažu da se vlast u zajedničkim institucijama u Sarajevu sastavlja od legitimnih predstavnika ta tri naroda - rekao je Košarac.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović rekao je za “Glas Srpske” da razgovore treba nastaviti i naći kompromis koji će biti prihvatljiv i SNSD-u i SDA.

- Mi smo potpisani sporazum smatrali potpuno jasnim, a to je da će prije imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara redukovan ANP biti upućen prema sjedištu NATO-a. Mislili smo da će i Dodik to prihvatiti, ali vidimo da do kompromisa nije došlo - rekao je Osmanović.

On je ocijenio da nije isključena ni mogućnost da paraliza BiH bude nastavljena do narednih izbora.

- Sve je moguće. Moguće je i da ovaj Savjet ministara ostane do 2022. godine, što ne bi bilo dobro, a moguće je i da bude imenovan novi Savjet ministara. Ne može ni Dodik tako isključivo da se ponaša i da ne prihvata obaveze koje su prihvatili - rekao je Osmanović.

On je odbacio mogućnost povlačenja SNSD-a i koalicionih partnera iz parlamentarne većine.

- Neće se povući SNSD. Njima je jako stalo da uđu ne samo u Savjet ministara nego i na druge direktorske pozicije kada su u pitanju agencije - rekao je Osmanović.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić Dodikovu najavu mogućeg izlaska iz koalicije nazvao je “političkim blefom”.

- Apsolutno podržavam stavove Komšića i Džaferovića. Mislim da tu neće biti nikakvih pomaka na štetu našeg evroatlantskog puta - rekao je Radončić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović ocijenio je da će BiH dočekati naredne izbore bez novog Savjeta ministara i Vlade FBiH.

- To ne bi bilo dobro jer ni međunarodna zajednica više ne bi BiH smatrala kredibilnim partnerom. Bliži sam tome da vjerujem da će se,  ipak, u ovom periodu koji je pred nama naći kompromis jer je to jedino rješenje za BiH - kazao je Cvitanović.

Vigemark: ANP nije članstvo

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark ocijenio je da su za BiH važne i NATO i EU integracije, ali da podnošenje ANP-a ne znači i članstvo u NATO-u. On je istakao da je sada fokus na putu BiH ka EU, te da EU žali što nije došlo do imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara, te da treba hitno raditi na tome.

- Nema potrebe da se pravi dramatična situacija, već politički lideri treba da implementiraju sporazum koji su sami potpisali, a ako ima nesporazuma, treba ih rješavati kroz dogovor - poručio je Vigemark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana