БиХ у блокади до конгреса СДА

Жељка Домазет
БиХ у блокади до конгреса СДА

Сарајево/Мостар - Да од формирања власти на нивоу БиХ нема ништа док не буду завршени унутарстраначки избори у СДА, потврдило је у петак “Гласу Српске” више саговорника са политичке сцене у оба ентитета.

Констатују да је недопустиво да је цијела БиХ у блокади да би неке странке попут СДА завршиле своја унутарстраначка преслагивања. Да од формирања власти нема ништа док не буде познати исход конгреса СДА потврдио је и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић. Он је након сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ која је одржана у петак у Мостару рекао да власт на нивоу БиХ неће бити формирана до 14. септембра.

- Све предуслове за формирање Савјета министара имамо пуних пет мјесеци, али од тога неће ништа бити до 14. септембра када се одржава конгрес СДА. Та странка ће након тога говорити транспарентније о власти - рекао је Човић.

Делегат српског народа у Дому народа Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је за “Глас Српске” да се понавља иста прича да нема конституисања власти док се не заврше избори у СДА и да лидер странке Бакир Изетбеговић врло пажљиво мјери све и испипава пулс свих странака.

- Свједоци смо и врло контрадикторних Изетбеговићевих изјава и изјава неких од његових сарадника попут Дениса Звиздића. Као да се ради о ставовима који нису потпуно усаглашени. Да ли су њих двојица конкуренција за исто мјесто у странци или је то тек пука случајност видјећемо. Међутим незабиљежено је да једна политичка странка завршава своје унутарстраначке изборе и да то буде основ за конституисање власти у земљи у којој би требало да се ради све дупло брже него што је то у другим нормалним земљама. Сви грађани ове земље ће испаштати док СДА не заврши свије изборе - рекла је Мајкићева

Лидер Уједињене Српске и шеф Српског клуба посланика у Представничком дому Ненад Стевандић рекао је саркастично за “Глас Српске” да понашање СДА говори о “државотворности” ове странке.

- СДА за себе воли рећи да је државотворна странка, али то је странка која је спремна да зарад партијских интереса уништи државу. То ће на крају довести до неслућених посљедица и Бакир Изетбеговић ће можда сачувати своју позицију у странци али у БиХ сигурно неће нити ће у међународним круговима јер свима је јасно да је то погрешна политика која уништава интересе свих народа, ентитета - рекао је Стевандић.

Услови

 Човић је рекао да је за формирање власти на нивоу ФБиХ све спремно и да је Изборни закон једини услов ХДЗ-а БиХ.

- Избор СДА је Фадил Новалић. Избор ХДЗ-а је Јелка Милићевић. Предложен је један сет реформи. Први закон у том сету је Изборни закон. Очекујемо да ћемо наредне године побиједити на изборима у Мостару - рекао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана