БиХ нема луксуз да понови исте грешке

Жељка Домазет
БиХ нема луксуз да понови исте грешке

Сарајево - Високи представник Европске уније за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини најавила је јуче у Сарајеву да ће у марту на састанку министара иностраних послова земаља ЕУ дати препоруку да за БиХ ступи на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП).

Препоруку ће дати након што су јуче оба дома Парламента БиХ усвојила изјаву о европском путу БиХ и спровођењу реформи коју је усагласило Предсједништво БиХ, а потписали лидери парламентарних странака.

Позитивни помаци

- У односу на децембар прошле године, направљени су позитивни помаци - нагласила је Могеринијева која се састала са највишим званичницима БиХ, РС и ФБиХ и обратила се на сједници Представничког дома Парламента БиХ.

Истакла је да ЕУ снажно стоји уз БиХ на њеном европском путу и да ће успјех БиХ бити и успјех ЕУ. Додала је да БиХ има европску будућност, али да мора без одгађања да предузме активности које значе реформске процесе.

- Не постоји листа захтјева Брисела који се требају остварити, јер ово није однос учитеља и ђака. Оно што треба урадити јесу захтјеви грађана БиХ. Динамика њиховог спровођења опредјељује степен напретка БиХ - нагласила је Могерини.

Истакла је да је Парламент усвојио историјску одлуку, али и упозорила да у БиХ мора још много тога се да уради до чланства у ЕУ.

- Морате се међусобно усагласити о европском путу и покренути низ реформи. Изазови су хитно дјеловање за спровођење кључних социо-економских реформи и спровођење мјера из документа о развоју и расту запошљавања, смањење превелике незапослености, успостављање владавине права... - рекла је Могеринијева.

Потврдила је да ће ЕУ ће кроз фондове подржати ове активности.

- Циљ свима у БиХ мора бити исти - напредак на европском путу - рекла је Могеринијева и упозорила да БиХ нема више луксуз да понови исте политичке грешке и да се настави застој.

Реакције званичника

Предсједник РС Милорад Додик рекао је након састанка са Могеринијевом, којем је присуствовао и предсједник ФБиХ Маринко Чавара, да су њени ставови потпуно прихватљиви.

- Мислим да смо се сагласили да је механизам координације веома важан и да морају да се поштују надлежности и укљученост свих нивоа власти. То је и она неколико пута поновила - рекао је Додик.

Поручио је да Српска неће дати сагласност ни за једну нову стратегију која није у складу са Уставом.

- Ако будемо ишли путем поштивања надлежности, можемо бити успјешни, уколико будемо ишли путем доношења стратегија на нивоу Парламента БиХ то ће бити оспорено и заустављено - рекао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изразио је увјерење да ће БиХ у наредних мјесец добити позитиван став европских институција. Истакао је да БиХ треба даљи напредак ка ЕУ и статус кандидата који значи и већу подршку и веће инвестиције.

Премијер РС Жељка Цвијановић казала је да је усвајање изјаве почетни корак иза којег тек долази прави посао, а Могеринијеву је упознала с тим шта је урадила РС и које ће потезе вући у будућности.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изразио је увјерење да ће Предсједништво у координацији са осталим нивоима власти до краја марта имати оквирни план активности за спровођење циљева дефинисаних у изјави. Предсједавајући Савјета министара Вјекослав Беванда је нагласио да БиХ мора искористити шансу коју је добила.

Сједнице

Изјава је у Дому народа усвојена једногласно, а сједници Представничког дома током усвајања нису присуствовали посланици СНСД-а и ДНС-а јер није прихваћен њихов приједлог да се расправља о смјени предсједавајућег овог дома Шефика Џаферовића. Раније је планирано да након одвојених сједница буде одржана заједничка сједница оба дома на којој би се обратила Могеринијева, али с обзиром на изостанак три делегата из СНСД-а и ДНС-а, такође због Џаферовића, није било кворума у оквиру Дома народа. Стога је одржана друга хитна сједница Представничког дома којој нису присуствовали ни посланици ни делегати СНСД-а ни ДНС-а, а на којој се обратила Могеринијева.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Сташа Кошарац рекао је да то што су посланици ове странке напустили сједницу не значи да СНСД не подржава изјаву. Додик је рекао да посланици и делегати СНСД-а и ДНС-а нису учествовали на сједници због Џаферовића, те да и представници ЕУ сматрају да се пут ка Европи не може градити са људима који имају сумњиву ратну прошлост и који су сакривали или евентуално учествовали у злочинима или припремању злочина. Иванић сматра да су посланици СНСД-а сами себе изоловали.

Изјава

Потписници изјаве о опредијељености институција на свим нивоима власти у БиХ за спровођење неопходних реформи у оквиру процеса приступања Европској унији обавезали су се да ће институције у БиХ:

- спровести све реформе неопходне да би се успоставила институционална функционалност и ефикасност на свим нивоима власти и омогућило да се БиХ припреми за будуће чланство у ЕУ.

- У договору са ЕУ са Копенхашким критеријумима и правном стечевином ЕУ, сачинити и спровести, у складу са својим уставним надлежностима, програм мјерљивих иницијалних реформских мјера, укључујући економске и социјалне мјере, мјере за изградњу функционалне тржишне економије...

- Остварити напредак у спровођењу додатних реформи како би се унаприједила функционалност и повећала ефикасност свих нивоа власти у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана