БиХ не може да издржи нови налет миграната

Вељко Зељковић
БиХ не може да издржи нови налет миграната

БАЊАЛУКА - Земљама у региону пријети нова мигрантска криза, која би, како истичу стручњаци, могла имати катастрофалне посљедице, а поготово на БиХ, која је посљедњих неколико мјесеци претворена у својеврсно сабиралиште миграната на Балкану.

Према ријечима декана Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободана Жупљанина БиХ неће моћи издржати нови прилив миграната који се налазе на балканској рути.

Сматра да је кључ рјешења у рукама Европе, која је, како је рекао, и најодговорнија за тренутно стање.

- ЕУ је иницирала долазак миграната, а онда је одлучила да их задржи на пола пута. Закључали су границе. Због тога овај проблем постаје све већи. Наравно, велики дио одговорности за тренутно стање сноси и актуелна власт у Сарајеву, које је годинама затварала очи пред овим проблемом - истиче Жупљанин, додајући да је БиХ вјероватно једина земља у Европи која дозвољава улазак миграната на своју територију, а не дозвољава њихов излазак из земље.

Да је стање постало алармантно потврдио је и шеф Граничне полиције БиХ Зоран Галић, који је упозорио на то да се припадници те службе неће моћи изборити са новим приливом миграната.

- Ситуација лако може ескалирати и угрозити укупну стабилност у земљи - упозорио је Галић.

Директор полиције Српске Дарко Ћулум објашњава да се не ради о “обичним” миграцијама становништва, већ илегалним.

- Они не бирају начина да уђу у неку земљу. Довијају се на разне начине. Оно што мене у посљедње вријеме највише забрињава јесте нервоза и агресивност која је све чешћа код ових људи, поготово на подручју Унско-санског кантона - каже Ћулум.

Према подацима ДТМ-а, глобалне мреже за праћење кретања становништва, у БиХ се тренутно налази више од 8.000 миграната. Из ове мреже наводе да су БиХ, Албанија и Црна Гора забиљежиле значајан пораст долазака током ове године. У периоду између јануара и септембра 2019. године забиљежено је око 30.000 долазака, што је за 35 одсто више у односу на исти период прошле године.

На драматичан пораст броја миграната у региону, на конференцији о будућности миграционе политике ЕУ, упозорио је и замјеник министра за миграциону политику Грчке Јоргос Кумуцакос. Како је рекао, подаци са терена указују на то да предстоји нова мигрантска криза те истакао да су “земље на спољним границама ЕУ и овог пута препуштене саме себи”.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је рекао да се на основу искуства Мађарске јасно види да је могуће зауставити миграцију.

- Ми смо јасно рекли да нема легалних и хуманитарних разлога да они дођу у нашу земљу - подвукао је Сијарто.

С друге стране, замјеник министра унутрашњих послова Турске Исмаил Цатакли указао је на то да се у Турској тренутно налазе око четири милиона Сиријаца, који су већ осам година ту.

Тампон зона

На нову мигрантску кризу, али и претварање региона западног Балкана у тампон зону за смјештај избјеглица са Блиског истока, упозорила је и холандски експерт за питања тероризма и екстремизма Биби ван Гинкел. Како је истакла, то није добро и могло би да има разарајући ефекат на регион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана