БиХ не мари за финансирање терориста путем НВО

С. Ш.
БиХ не мари за финансирање терориста путем НВО

Стразбур - Комитет стручњака Савјета Европе за процјену мјера против прања новца и финансирања тероризма (Манивал) упозорио је да многи индикатори говоре да је БиХ подложна активностима за финансирање тероризма.

- Власти нису процјењивале ризик од финансирања тероризма иако се води истрага у неколико случајева тероризма. Власти у БиХ не обраћају пажњу на ризике које носи финансирање терориста путем активности невладиних организација - истакли су у Манивалу у извјештају о БиХ који је објављен у четвртак.

Наглашено је да се фондови за које постоји сумња да се из њих финансирају терористичке активности акумулирају изван БиХ, а да се уношење и дистрибуција новца у БиХ обавља путем сервиса за трансфер новца.

- Успостављен је оквир који омогућава замрзавање имовине особа које је означио Савјет безбједности УН, али се то још не примјењује у пракси - наведено је у извјештају Манивала.

Комитет је навео да трговина дрогом и људима те корупција у БиХ чине значајан извор прихода организованих криминалних група.

- Економија у БиХ је и даље у великој мјери базирана на кешу, а процијењени обим сиве економије и даље је значајан. Постоје индиције да сектор хартија од вриједности није у потпуности сигуран од злоупотреба, а проблем је и улагање опраног новца у некретнине - навели су у Манивалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана