БиХ и даље без кандидата за судију у Стразбуру: Брука на високом нивоу

Ведрана Кулага Симић
БиХ и даље без кандидата за судију у Стразбуру: Брука на високом нивоу

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - БиХ дебело касни са предлагањем кандидата за судију у Европском суду за људска права у Стразбуру, а имајући у виду да је и у ту причу увучена политика, постоји шанса да земља пропусти и овогодишњи воз те тако настави са брукањем на међународној сцени.

Министарство иностраних послова (МИП) БиХ је, наиме, почетком децембра 2020. године објавило јавни оглас за избор кандидата за позицију судије у име БиХ у Европском суду те у датим роковима доставило листу са 13 кандидата који су прошли на конкурсу на адресу Предсједништва БиХ на разматрање.

“Глас Српске” је половином 2021. године објавио да БиХ наставља са лошом праксом пред Савјетом Европе, јер имена три кандидата нису достављена на ту адресу, због чега је судија Фарис Вехабовић остао и даље представник БиХ и након истека мандата, јер тако налажу правила. Тада је и потврђено да је разговарано о избору кандидата, које би Предсједништво БиХ прослиједило Парламентарној скупштини Савјета Европе и у неколико наврата покушано да буде постигнут договор, али је било опструкција. Кључни камен спотицања било је инсистирање Жељка Комшића, као хрватског члана Предсједништва, да његов фаворит Невен Анђелић буде у ужем избору.

Анђелић је професор међународних односа, годинама живи у Лондону, гдје се преселио током рата у БиХ. Предавао је историју и теорију људских права на више факултета, али и у “Вудро Вилсон” центру из Вашингтона, који је у више наврата објавио да је БиХ потребна реформа по грађанском принципу, а према којем би били укинути ентитети. Због те позадине није постојала сагласност три члана Предсједништва о њему као предложеном кандидату.

Ово питање биће поново отворено, према најавама, на сједници Комисије за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ која је заказана за понедјељак.

У МИП је, наиме, крајем прошле године стигло писмо генералног секретара Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ) у вези са листом кандидата за позиције судије у Стразбуру, а тај допис је прослијеђен у Парламент БиХ. Из ПССЕ је затражена листа кандидата, уз подсјећање да је мандат тренутног представника истекао 2. децембра 2021. те да је листа требало да им стигне у мају те године. У допису су наведени и термини овогодишњих засједања Комитета за избор судија у Европском суду, односно април, јун, септембар, с тим што су већ засједали половином јануара.

У Предсједништву БиХ, према незваничним информацијама, није покретана ова тема од конституисања новог сазива, а с обзиром на допис о којем ће се изјашњавати посланици, може се очекивати да би ово питање поново могло да дође на дневни ред.

- Мораће се ускоро о овоме поново причати. Дио процедуре је завршен, а сад треба видјети како то и привести крају - казао је саговорник “Гласа” упућен у тематику.

Са Вехабовићем нисмо успјели да ступимо у контакт.

За позицију судије, поред Анђелића, аплицирали су и Јасминка Џумхур, која је имала подршку тадашњег бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, а међу кандидатима је и Моника Мијић, која је била члан Високог судског и тужилачког савјета БиХ. Мандат судије у Европском суду у Стразбуру траје девет година, без могућности обнављања мандата, а дужни су да се пензионишу уколико у току мандата наврше 70 година.

Надлежности

Европски суд за људска права установљен је Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода из 1950. године и као судска институција за заштиту права и слобода дјелује од 1959. у оквиру најстарије европске организације - Савјета Европе. БиХ је ратификовала конвенцију 2002. и прихватила надлежност суда да одлучује о апликацијама, односно захтјевима било које особе, невладине организације, групе појединаца или друге државе чланице који тврде да су жртве повреде права утврђених у конвенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана