Без награде остаје тек стотињак људи у институцијама БиХ

Маријана Миљић
Без награде остаје тек стотињак људи у институцијама БиХ

Сарајево - Јубиларну награду убудуће неће добијати чланови Предсједништва, посланици и делегати у Парламенту, предсједавајући Савјета министара БиХ и министри и њихови замјеници.

Они су обухваћени амандманом на Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који је усвојио Савјет министара. Уколико амандман буде усвојен, без јубиларне награде остаће мање од 100 људи, док ће наставити да је убиру хиљаде запослених у институцијама БиХ.

- На овај начин желимо избјећи различита тумачења ко се сматра изабраним и именованим званичником у институцијама БиХ у складу за закључком Дома народа Парламента БиХ, који је приликом разматрања допуна Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ затражио прецизирање ове одредбе. Министарство финансија и трезора упутиће приједлог амандмана Парламенту БиХ - саопштено је из Савјета министара БиХ.

У Министарству финансија и трезора БиХ истичу да ће, ако амандман буде усвојен у предложеном тексту, право на јубиларну награду, која се даје за вријеме проведено на послу, имати сви запослени у институцијама БиХ осим оних који врше функције набројане у приједлогу амандмана.

- Они ће остварити право на јубиларну награду ако испуњавају услове дефинисане одлуком која детаљније прописује начин и поступак остваривања права по овом основу - казали су у Министарству финансија и трезора БиХ.

До сада је из буџета институција БиХ утрошена огромна сума новца за јубиларне награде. Само прошле године у џепове појединаца отишло је 5,76 милиона КМ.

- Претходна година била је изузетак у погледу остваривања права на јубиларне награде с обзиром на то да се на Министарство одбране БиХ односило око 4,7 милиона КМ. У овој години не очекујемо ни приближно толико издвајање на овој ставци - навели су у Министарству финансија БиХ.

У невладиним организацијама истичу да укидање јубиларних награда високим званичницима представља штедњу на капаљку.

- Ова накнада укинута је малом броју људи, а највећи број запослених ће је и даље примати. Добро би било да размисле и о томе да их укину што већем броју осталих радника у институцијама, јер је БиХ сиромашна земља. Нажалост, паре из буџета институција БиХ дијеле се шаком и капом за разне накнаде, паушале и ко зна какве још измишљене намјене - казао је PR менаџер Центра за заступање грађанских интереса Бакир Јаловчић.

Према одлуци о остваривању јубиларне награде, запослени са десет година ефективног радног стажа има право на накнаду у висини једне просјечне мјесечне нето плате у БиХ. За сваких наредних навршених пет година радног стажа запослени има право на новчану накнаду у висини половине просјечне мјесечне нето плате.

Ко остаје без јубиларне награде

* Чланови Предсједништва

* Посланици у Представничком дому

* Делегати у Дому народа

* Предсједавајући Савјета министара

* Министри и њихови замјеници

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана