Београд мора знати шта спрема Сарајево

Ведрана Кулага
Београд мора знати шта спрема Сарајево

Бањалука - Србија је гарант Дејтонског споразума и веома је важно да буде упућена у актуелна дешавања јер је БиХ запала у озбиљну кризу којој се не назире крај, оцијенили су представници политичких партија из Српске уочи сутрашњег састанка са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду.

Састанак је сазван због посљедњих политичких трзавица у БиХ које је додатно подгријала програмска декларација СДА у којој се заговора “република БиХ”, а што је у РС оцијењено као јасан удар на Дејтонски споразум и интерес Српске као једне од страна.

Делегацију СНСД-а предводиће лидер странке Милорад Додик, а позиву ће се одазвати и челници осталих странака из владајуће коалиције, као и из опозиције. 

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је добро да постоје састанци свих политичких партија у Српској сваки пут када се говори о важним темама, без обзира на то да ли су странке у власти или су опозиција.

Нагласила је да цијени могућност разговара са предсједником Србије.

- Сваки пут када треба да се прича о политичким темама, цијенимо могућност да се тамо разговара - рекла је Цвијановићева.

Додала је да очекује да између власти и опозиције нема разлика када је ријеч о крупним питањима.

- Али, препознала сам једну поруку коју смо јуче добили. Она није случајно изречена од Сенада Братића, који је отишао са позиције потпредсједника Народне скупштине, а који каже да не жели тему која ће обезбиједити свесрпско јединство - нагласила је Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а.

У Београд иде и предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, који очекује да сви буду довољно паметни.

- Надамо се консензусу свих политичких партија и да ће странке Савеза за промјене схватити да СДА није оријентир Републике Српске и сарадње са њима, него да треба сарађивати са изабраним представницима из Српске и њеним руководством - рекао је Стевандић за “Глас Српске”.

Сматра да је став Србије увијек био коректан.

- Србија је поштовала и поштује БиХ. Гарант је и Дејтона, а тиме и гарант да нико не може да мијења тај споразум, па ни декларација СДА. У том смислу став Србије је веома значајан, као и свих земаља које држе до демократије и међународног права - закључио је Стевандић. 

Да је Дејтон једини оквир, истакао је и лидер ДНС-а Марко Павић, који каже да Српска и Србија морају имати и јаче везе од оних које им је Дејтон дао.

- Очекујем да на састанку заузмемо став који ће бити на корист Српске и Срба, а и на корист односа БиХ и Србије. Није вријеме за дизање тензија, већ да створимо политичку климу која ће привући инвеститоре. Вучић и екипа у Србији сигурно исто мисле - закључио је Павић и поновио да Српска треба да прати став Србије када је ријеч о НАТО-у.

Први човјек СДС-а Мирко Шаровић рекао је јуче да не зна о чему ће причати и шта је тема разговора у Београду, али да ће отићи. Поновио је став да неће напустити позиције у Савјету министара БиХ, а за данас је у Источном Сарајеву заказана сједница Предсједништва СДС-а.

Први човјек ПДП-а Бранислав Бореновић такође иде на састанак.

- То је добра прилика да дамо погледе о актуелној ситуацији и још једном покажемо приврженост Дејтону и уставном уређењу БиХ, гдје Српска има јасну позицију - рекао је Бореновић.  

Политиколог Војислав Савић оцијенио је за “Глас Српске” да је веома важно да политика Републике Српске буде синхронизована са политиком Србије у важним темама и значајним тренуцима.

- То је сада свакако случај. То ни на који начин не умањује аутономију Српске, напротив, само може ојачати наше национално самопоуздање и јединство који су у оваквим ситуацијама потребни. Поред тога, улога Србије дефинисана је и кроз Дејтонски споразум и Споразум о специјалним и паралелним везама, тако да је ово и легитиман и легалан потез наших представника - закључио је Савић.

Порука Звиздића

Предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић рекао је јуче да подржава састанке који воде ка јачању сарадње, суживота и мира на овим просторима и то све на бази реципроцитета.

Он из Београда очекује поруке које ће водити ка даљој стабилизацији укупних односа између БиХ и Србије, као и стабилизацији односа у региону.

- Не мислим да се било ко треба мијешати у унутрашње послове БиХ. Ни БиХ се не мијеша у унутрашње послове сусједних земаља. Такве поруке очекујем и од Александра Вучића - рекао је Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана