Beograd mora znati šta sprema Sarajevo

Vedrana Kulaga
Beograd mora znati šta sprema Sarajevo

Banjaluka - Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i veoma je važno da bude upućena u aktuelna dešavanja jer je BiH zapala u ozbiljnu krizu kojoj se ne nazire kraj, ocijenili su predstavnici političkih partija iz Srpske uoči sutrašnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Sastanak je sazvan zbog posljednjih političkih trzavica u BiH koje je dodatno podgrijala programska deklaracija SDA u kojoj se zagovora “republika BiH”, a što je u RS ocijenjeno kao jasan udar na Dejtonski sporazum i interes Srpske kao jedne od strana.

Delegaciju SNSD-a predvodiće lider stranke Milorad Dodik, a pozivu će se odazvati i čelnici ostalih stranaka iz vladajuće koalicije, kao i iz opozicije. 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je dobro da postoje sastanci svih političkih partija u Srpskoj svaki put kada se govori o važnim temama, bez obzira na to da li su stranke u vlasti ili su opozicija.

Naglasila je da cijeni mogućnost razgovara sa predsjednikom Srbije.

- Svaki put kada treba da se priča o političkim temama, cijenimo mogućnost da se tamo razgovara - rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da očekuje da između vlasti i opozicije nema razlika kada je riječ o krupnim pitanjima.

- Ali, prepoznala sam jednu poruku koju smo juče dobili. Ona nije slučajno izrečena od Senada Bratića, koji je otišao sa pozicije potpredsjednika Narodne skupštine, a koji kaže da ne želi temu koja će obezbijediti svesrpsko jedinstvo - naglasila je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednica SNSD-a.

U Beograd ide i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji očekuje da svi budu dovoljno pametni.

- Nadamo se konsenzusu svih političkih partija i da će stranke Saveza za promjene shvatiti da SDA nije orijentir Republike Srpske i saradnje sa njima, nego da treba sarađivati sa izabranim predstavnicima iz Srpske i njenim rukovodstvom - rekao je Stevandić za “Glas Srpske”.

Smatra da je stav Srbije uvijek bio korektan.

- Srbija je poštovala i poštuje BiH. Garant je i Dejtona, a time i garant da niko ne može da mijenja taj sporazum, pa ni deklaracija SDA. U tom smislu stav Srbije je veoma značajan, kao i svih zemalja koje drže do demokratije i međunarodnog prava - zaključio je Stevandić. 

Da je Dejton jedini okvir, istakao je i lider DNS-a Marko Pavić, koji kaže da Srpska i Srbija moraju imati i jače veze od onih koje im je Dejton dao.

- Očekujem da na sastanku zauzmemo stav koji će biti na korist Srpske i Srba, a i na korist odnosa BiH i Srbije. Nije vrijeme za dizanje tenzija, već da stvorimo političku klimu koja će privući investitore. Vučić i ekipa u Srbiji sigurno isto misle - zaključio je Pavić i ponovio da Srpska treba da prati stav Srbije kada je riječ o NATO-u.

Prvi čovjek SDS-a Mirko Šarović rekao je juče da ne zna o čemu će pričati i šta je tema razgovora u Beogradu, ali da će otići. Ponovio je stav da neće napustiti pozicije u Savjetu ministara BiH, a za danas je u Istočnom Sarajevu zakazana sjednica Predsjedništva SDS-a.

Prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović takođe ide na sastanak.

- To je dobra prilika da damo poglede o aktuelnoj situaciji i još jednom pokažemo privrženost Dejtonu i ustavnom uređenju BiH, gdje Srpska ima jasnu poziciju - rekao je Borenović.  

Politikolog Vojislav Savić ocijenio je za “Glas Srpske” da je veoma važno da politika Republike Srpske bude sinhronizovana sa politikom Srbije u važnim temama i značajnim trenucima.

- To je sada svakako slučaj. To ni na koji način ne umanjuje autonomiju Srpske, naprotiv, samo može ojačati naše nacionalno samopouzdanje i jedinstvo koji su u ovakvim situacijama potrebni. Pored toga, uloga Srbije definisana je i kroz Dejtonski sporazum i Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, tako da je ovo i legitiman i legalan potez naših predstavnika - zaključio je Savić.

Poruka Zvizdića

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić rekao je juče da podržava sastanke koji vode ka jačanju saradnje, suživota i mira na ovim prostorima i to sve na bazi reciprociteta.

On iz Beograda očekuje poruke koje će voditi ka daljoj stabilizaciji ukupnih odnosa između BiH i Srbije, kao i stabilizaciji odnosa u regionu.

- Ne mislim da se bilo ko treba miješati u unutrašnje poslove BiH. Ni BiH se ne miješa u unutrašnje poslove susjednih zemalja. Takve poruke očekujem i od Aleksandra Vučića - rekao je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana