Бариша Чолак за Глас Српске: Бошњачке странке прижељкују блокаду

Жељка Домазет
Бариша Чолак за Глас Српске: Бошњачке странке прижељкују блокаду

Легитимно представљање и основни принцип да један народ другом не бира политичке представнике још није прихватљив за бошњачке странке и то је огроман проблем.

Уколико то не буде прихваћено, једноставно не можемо доћи до рјешења за измјене Изборног закона БиХ, каже замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ и високи функционер ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак.

* ГЛАС: Какве су шансе да Изборни закон БиХ буде измијењен до општих избора, како би било гарантовано да ће послије њих бити могуће формирати власт на свим нивоима?

ЧОЛАК: Шансе постоје, али да би биле искоришћене, мора постојати и политичка воља. Нажалост, вријеме иза нас није показало да политичке воље има једнако код свих. Расправа у Представничком дому Парламента БиХ о измјенама Изборног закона које је предложио Хрватски народни сабор (ХНС) је то најбоље показала. На наредној сједници знаћемо епилог, али по ономе што смо чули, ситуација није најсјајнија. Упорно се понавља, посебно од бошњачких странака, да тај приједлог неће бити подржан. Након тога ће на ред доћи закон који је предложила СДА и увјерен сам да ни он неће добити подршку, барем не у Дому народа, и онда се поставља питање гдје смо. Остаје да се разговара, али све је мање времена да нађемо рјешење, иако га је могуће пронаћи само на трагу одлуке Уставног суда БиХ. Легитимно представљање и основни принцип да један народ другом не бира политичке представнике још није прихватљив за бошњачке странке и то је огроман проблем. Уколико то не буде прихваћено, једноставно не можемо доћи до рјешења.

* ГЛАС: Како коментаришете чињеницу да су бошњачке странке приједлог ХНС-а прогласиле неприхватљивим и прије него што су га видјеле?

ЧОЛАК: Дуго је трајао разговор прије свега између ХДЗ-а БиХ и СДА о том приједлогу и о рјешењима за Мостар. У једној фази то је било прилично усаглашено, иако рјешења нису била до краја разрађена, али основна начела јесу када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ у ФБиХ јер приједлог никада није укључивао избор члана Предсједништва БиХ из РС. Међутим, тада је врх СДА одустао од договора и рјешавања овог питања. Послије тога нам је преостало једино да на основу онога о чему смо разговарали и одлуке Уставног суда БиХ направимо приједлог. Тај приједлог је прошао својеврсну ревизију на захтјев бошњачких делегата који су тврдили да им је повријеђен витални национални интерес. Уставни суд је све преиспитао и утврдио да нема никакве дискриминације и да је све усаглашено са Уставом БиХ. Сада тврде да то не могу прихватити јер се не спроводи одлука Европског суда у случају "Сејдић и Финци". Нема теорије да је могуће кроз Изборни закон спровести ту одлуку јер се то може урадити једино кроз промјену Устава БиХ, за шта је потребна двотрећинска већина. То знају и наши партнери у власти јер тешко долазимо и до натполовичне већине у Парламенту БиХ. Очито је да још нема спремности да се стање мијења и да буде спроведена одлука Уставног суда и да је на сцени жеља да буде задржан статус кво. Зар заиста некоме одговара да читава БиХ дође у позицију Мостара? То би била катастрофа која никоме нормалном у овој земљи не одговара.

* ГЛАС: У овај процес се укључила и међународна заједница. Да ли се у склопу тих разговора може пронаћи компромис?

ЧОЛАК: Међународној заједници је стало да дође до рјешења и константно покушавају помоћи. Међутим, ми морамо наћи рјешење. Ако се не прихвата основни принцип демократије и право на демократско одлучивање легитимним политичким представљањем и ако ћемо и даље предлагати оно што већ имамо, онда се не може доћи до рјешења и неће бити спроведена одлука Уставног суда. Тада остаје отворено питање како ћемо дочекати изборе. Неке странке су погрешно стартовале јер су резолутно одбациле наш приједлог. Ако је наш приједлог неприхватљив, дискриминаторски и ако није у складу са Уставом, зашто би онда Уставни суд рекао да је у складу са Уставом. Таквим понашањем они су против одлука Уставног суда. Не желим затворити врата и желим вјеровати да ћемо доћи до рјешења. Не знам колико пута је потписана изјава лидера политичких странака да један народ другом неће бирати представнике у Дому народа и Предсједништву БиХ. Када је ријеч о изборима од најнижег нивоа до Представничког дома Парламента БиХ, наравно да ту вриједи начело један човјек један глас и то нико не доводи у питање.

* ГЛАС: Шта ће се догодити уколико договор изостане и цијела БиХ дође у статус у којем је годинама Мостар, у којем је немогуће изабрати власт?

ЧОЛАК: Не могу замислити то стање. Ако то неко прижељкује и да потез повуче међународна заједница, а дио странака то очито жели, такав сценарио не сматрам разумним. Неразуман је јер тежимо да будемо кандидат за чланство у ЕУ. Како очекивати да нас неко сматра кредибилним кандидатом ако нисмо у стању донијети измјене Изборног закона и ако га намеће међународна заједница као што је више пута чињено. Вјерујем да ћемо доћи до рјешења јер нас све друго води у неизвјесност за коју ни сами не знамо гдје јој је крај.

Неискрени односи

* ГЛАС: Да ли је коалиционо партнерство искрено јер већ одавно у Парламенту БиХ не постоји стабилна већина?

ЧОЛАК: Ту се може поставити низ питања попут вашег. Ако заиста желимо у ЕУ, ми своје проблеме морамо рјешавати и прихватати европске стандарде и доносити одлуке. Понашање странака заиста поставља питање да ли је партнерство искрено и да ли заиста сви желе да ми постанемо демократска и европска земља. Сигурно је да странке нису најискреније приступиле у свим сегментима и то се може видјети на низу примјера током овог мандата, а посебно у прошлој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана