Банке и жиранти преварени за 2,28 милиона марака

Маријана Миљић
Банке и жиранти преварени за 2,28 милиона марака

Бањалука - Банке и жиранти у Српској оштећени су у првих осам мјесеци ове године за 2,28 милиона КМ разним врстама обмана при добијању кредита или других погодности, што је за скоро милион марака више у односу на исти период 2015. године, показују подаци Министарства унутрашњих послова (МУП) РС.

Иако је штета причињена банкама и жирантима ове године већа у односу на исти период лани, статистика МУП-а показује да је у паду број кривичних дјела обмане при добијању кредита и особа које су због тога пријављене тужилаштвима.

Начелник Одјељења за информисање МУП-а РС Мирна Миљановић казала је да је за осам мјесеци евидентирано 16 случајева обмана при добијању кредита, што је за 23 мање у односу на исти период 2015. године.

- Надлежним тужилаштвима прослијеђено је 13 извјештаја против 17 лица. Број извјештаја мањи је за 17, а пријављених лица за 19 у односу на исти период прошле године - навела је Миљановић.

Појашњава да је кривично дјело обмане при добијању кредита најчешће почињено у вези са неким другим кривичним дјелима као што су фалсификовање исправе, злоупотреба службеног положаја или овлашћења и повлашћивање повјерилаца.

- Лица која су осумњичена за ова кривична дјела прво фалсификују документа на основу којих добију кредит или пак злоупотријебе службени положај или овлашћења на начин да одређеном лицу омогуће подизање кредита или неке друге погодности - навела је Миљановићева.

Додаје да је највећи број обмана при добијању кредита или друге погодности евидентиран на подручју ЦЈБ Бијељина, а најмањи на територији коју покрива ЦЈБ Источно Сарајево.

- Највећа штета евидентирана је на подручју ЦЈБ Приједор гдје су починиоци стекли противправну имовинску корист у износу од 2,24 милиона КМ - истакла је Миљановићева.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић рекао је да је охрабрујуће што пада број кривичних дјела обмана при добијању кредита.

- Лоше је то што је, иако број кривичних дјела пада, штета коју претрпе банке и жиранти и даље велика. Појединци ће се увијек служити разним обманама како би добили кредит од банака - навео је Мишић и додао да је процедура добијања кредита знатно пооштрена, што треба да допринесе смањењу обима обмана при задуживању код банака.

Откривене све преваре

Мирна Миљановић је нагласила да је полиција расвијетлила све обмане при добијању кредита за осам мјесеци ове године.

- Расвијетљено је и једно кривично дјело почињено у претходним годинама - додала је Миљановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана