Бањалучанин рекордер са платом од 60.000 КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Бањалучанин рекордер са платом од 60.000 КМ

БАЊАЛУКА - Највећа плата у Републици Српској исплаћена у мају по основу радног односа износи вртоглавих 60.584 марке.

Листу десет највећих појединачних исплата мјесечних примања по основу радног односа, која је у посједу “Гласа Српске”, предводи Бањалучанин, запослен у ИТ сектору, којем је у мају на рачун легло више од 60.000 марака.

На другом и трећем мјесту налазе се његови суграђани који су запослени у сектору остало новчано пословање (посредовање), а који су зарадили око 20.000 марака мање. Односно другопласираном је на рачун легло 41.916 марака, а оном на трећем мјесту 41.232 марке.

На листи највећих појединачних исплата по основу радног односа за мај највише је Бањалучана и то њих седам, а заузимају чак првих пет мјеста.

Тако је четворопласирани и петопласирани који су такође као и њихове претходне колеге запослени у сектору посредовања, за мај добили плату од 40.814 марака, односно 38.412 марака. Низ Бањалучана, прекида радник из Лакташа.

- На шестом мјесту листе налази се радник из Лакташа који је запослен у области информационих технологија, а којем је у мају исплаћено 37.891 марка - казали су “Гласу Српске” у Пореској управи РС.

На седмој позицији налази се Братунчанин којем је у истом мјесецу исплаћено 34.879 марака, а који за разлику од претходних ради у сектору вађење осталих руда обојених метала.

Бањалучанин заузима и осмо мјесто листе највећих примања и ради такође у сектору посредовања. Односно њему је у мају легла плата од 34.163 марке. На листи је и један радник из Брода који је у мају  добио зараду од 26.400 марака, а који је запослен у сектору производње осталих дијелова и прибора за моторна возила.

И посљедња позиција припада Бањалучанину који ради у сектору дјелатности управљања. Његова плата у мају износила је 25.724 марке.

Економисти истичу да у Српској постоји велика диспропорција између врло атрактивних занимања, а то је прије свега сектор информационих технологија.

- Одређене компаније имају милионске послове које добијају континуирано у јавном сектору и онда људи који ту раде морају бити и највише плаћени. Одувијек су високе плате везане за финансије, односно банке, микрокредитне организације те одређене компаније које имају стимулативни систем накнаде. То значи да ако неко од менаџера направи добар посао онда има право и на проценат од тога посла - рекао је  “Гласу Српске” економиста Зоран Павловић.

Подвукао је да би било добро да у Српској постоји више радника са великим зарадама јер би то било добро и за грађане и сам буџет Републике, јер се доприноси плаћају на исплаћену плату.

Просјек

Према подацима Завода за статистику РС, просјечна мјесечна плата исплаћена у јуну у Српској износила је 1.157 марака. Највећа просјечна нето плата исплаћена је у финансијским и дјелатностима осигурања и износила је  1.537 марака, а најмања у грађевинарству и то 844 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана