Бахатим трговцима једино катанац стаје у крај

Маријана Миљић Бјеловук
Бахатим трговцима једино катанац стаје у крај

БАЊАЛУКА - Поједини трговци у Српској наставили су и овој години са праксом кршења прописа при формирању цијена основних животних намирница, а због такве политике пословања инспектори су им написали казне од 210.000 марака. Представници потрошача истичу да ти подаци показују на то да казне не “пију воде” те да би бахаћењу једино катанац на врата стао у крај.

У Инспекторату РС наводе да републичка тржишна инспекција свакодневно контролише формирање цијена основних животних намирница.

- У овој години до сада су инспектори извршили 99 тих контрола. Прегледом књига код код трговаца у 14 случајева утврђено је кршење маржи приликом формирања цијена. Због тога су им изречене казне од 210.000 КМ - казали су “Гласу Српске” у Инспекторату.

Наглашавају да су инспектори у продајним објектима приликом тих контрола утврдили и друге неправилности, а које се односе на издавање рачуна, истицање цијена, вођење пословних књига и евиденција.

- Тако да су и по том основу трговцима додатно изречене казне од 45.800 марака - навели су у Инспекторату.

Представници потрошача тврде да би казне сигурно биле вишемилионске да су се под лупом инспектора нашли сви трговци у Српској.

- Сами трговци су свјесни да имамо мали број инспектора па намјерно прибјегавају кршењу прописа. Поред тога, и након контрола и свих утврђених неправилности настављају по старом. Радије ће платити казну него формирати цијене како треба, јер у суштини новац за те намјене узимају од потрошача - казала је “Гласу Српске” извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић.

Производи на које је ограничена маржа

*кухињска со за људску исхрану (паковање од 1 кг)

*животињска маст - свињска маст

*уље сунцокретово (паковање од 1 л и 5 л)

*биљна маст

*маргарин (паковање од 250 г и 500 г)

* млијеко (паковање од 1 л, мм 2,8%)

*јогурт ( паковање од 1 л, мм 2,8%)

*пшенично брашно

*хљеб (направљен од брашна ТИП-500 и брашна ТИП-850)

*шећер ( паковање од 1 кг и 5 кг )

Нагласила је да би било добро и да инспекција изађе са називима трговаца који крше прописе, али и да ли су сви они платили казне, јер постоји рок жалбе.

- Казне за кршење тих прописа треба да буду знатно ригорозније. Такође, те трговце треба и затварати, бар на седам дана. Можда након тога почну да поштују донесене прописе и не осиромашују даље грађане - навела је Марићева и додала да су цијене на домаћем тржишту, како основних животних намирница, тако и других производа највеће у региону.

Иако је литар горива у Српској јефтинији у мају ове године у односу на исти мјесец прошле за чак више од једне марке, произвођачи и трговци не посежу за снижавањем цијена основних животних намирница. Као оправдање за то наводе да уштеде по том основу морају прелити на плате радника да би их задржали. Економисти у Српској наглашавају да се на домаћем тржишту инфлација више не увози, већ је сада пумпају сами произвођачи.

Бензинске пумпе

Инспектори су контролисали и поштовање Уредбе о ограничавању марже приликом формирања цијена течних нафтних деривата.

- Ове године је контролисано 67 бензинских пумпи, а у пет случајева утврђене су неправилности. По том основу кажњени су са 75.000 КМ. Такође, због других врста неправилности које су се односиле на вођење пословних књига и евиденција пумпама су изречене и казне од 17.600 - казали су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана