Bahatim trgovcima jedino katanac staje u kraj

Marijana Miljić Bjelovuk
Bahatim trgovcima jedino katanac staje u kraj

BANjALUKA - Pojedini trgovci u Srpskoj nastavili su i ovoj godini sa praksom kršenja propisa pri formiranju cijena osnovnih životnih namirnica, a zbog takve politike poslovanja inspektori su im napisali kazne od 210.000 maraka. Predstavnici potrošača ističu da ti podaci pokazuju na to da kazne ne “piju vode” te da bi bahaćenju jedino katanac na vrata stao u kraj.

U Inspektoratu RS navode da republička tržišna inspekcija svakodnevno kontroliše formiranje cijena osnovnih životnih namirnica.

- U ovoj godini do sada su inspektori izvršili 99 tih kontrola. Pregledom knjiga kod kod trgovaca u 14 slučajeva utvrđeno je kršenje marži prilikom formiranja cijena. Zbog toga su im izrečene kazne od 210.000 KM - kazali su “Glasu Srpske” u Inspektoratu.

Naglašavaju da su inspektori u prodajnim objektima prilikom tih kontrola utvrdili i druge nepravilnosti, a koje se odnose na izdavanje računa, isticanje cijena, vođenje poslovnih knjiga i evidencija.

- Tako da su i po tom osnovu trgovcima dodatno izrečene kazne od 45.800 maraka - naveli su u Inspektoratu.

Predstavnici potrošača tvrde da bi kazne sigurno bile višemilionske da su se pod lupom inspektora našli svi trgovci u Srpskoj.

- Sami trgovci su svjesni da imamo mali broj inspektora pa namjerno pribjegavaju kršenju propisa. Pored toga, i nakon kontrola i svih utvrđenih nepravilnosti nastavljaju po starom. Radije će platiti kaznu nego formirati cijene kako treba, jer u suštini novac za te namjene uzimaju od potrošača - kazala je “Glasu Srpske” izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić.

Proizvodi na koje je ograničena marža

*kuhinjska so za ljudsku ishranu (pakovanje od 1 kg)

*životinjska mast - svinjska mast

*ulje suncokretovo (pakovanje od 1 l i 5 l)

*biljna mast

*margarin (pakovanje od 250 g i 500 g)

* mlijeko (pakovanje od 1 l, mm 2,8%)

*jogurt ( pakovanje od 1 l, mm 2,8%)

*pšenično brašno

*hljeb (napravljen od brašna TIP-500 i brašna TIP-850)

*šećer ( pakovanje od 1 kg i 5 kg )

Naglasila je da bi bilo dobro i da inspekcija izađe sa nazivima trgovaca koji krše propise, ali i da li su svi oni platili kazne, jer postoji rok žalbe.

- Kazne za kršenje tih propisa treba da budu znatno rigoroznije. Takođe, te trgovce treba i zatvarati, bar na sedam dana. Možda nakon toga počnu da poštuju donesene propise i ne osiromašuju dalje građane - navela je Marićeva i dodala da su cijene na domaćem tržištu, kako osnovnih životnih namirnica, tako i drugih proizvoda najveće u regionu.

Iako je litar goriva u Srpskoj jeftiniji u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle za čak više od jedne marke, proizvođači i trgovci ne posežu za snižavanjem cijena osnovnih životnih namirnica. Kao opravdanje za to navode da uštede po tom osnovu moraju preliti na plate radnika da bi ih zadržali. Ekonomisti u Srpskoj naglašavaju da se na domaćem tržištu inflacija više ne uvozi, već je sada pumpaju sami proizvođači.

Benzinske pumpe

Inspektori su kontrolisali i poštovanje Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

- Ove godine je kontrolisano 67 benzinskih pumpi, a u pet slučajeva utvrđene su nepravilnosti. Po tom osnovu kažnjeni su sa 75.000 KM. Takođe, zbog drugih vrsta nepravilnosti koje su se odnosile na vođenje poslovnih knjiga i evidencija pumpama su izrečene i kazne od 17.600 - kazali su u Inspektoratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana